Home / Προτεινόμενα / Διπλή αβεβαιότητα επισκιάζει τον ελληνικό τουρισμό

Διπλή αβεβαιότητα επισκιάζει τον ελληνικό τουρισμό

Με την ανάσα κομμένη εδώ και δύο εβδομάδες, Ελληνες ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς περιμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσον η ανακοπή του κύματος των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα, που ξεκίνησαν δυναμικά νωρίτερα φέτος, θα τερματιστεί και η κίνηση θα ανακάμψει.
Τόσο οι μεγάλοι ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί όσο και οι ελληνικοί φορείς του τουρισμού που έχουν απευθείας επαφή με τις αγορές από τις οποίες ξεκινούν οι επισκέπτες της χώρας διαπιστώνουν «πάγωμα» των κρατήσεων. Η μεγάλη ανησυχία δεν έχει να κάνει τόσο με την κατάσταση στην Ουκρανία αυτή καθαυτή, η οποία εκτιμάται πως τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να εκτονώνεται, όσο με τη διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τη διάθεση δηλαδή των νοικοκυριών να ξοδέψουν για τις διακοπές τους και ακόμα περισσότερο την πραγματική δυνατότητα να το κάνουν με δεδομένο ότι το διαθέσιμο εισόδημά τους διαβρώνεται δραστικά από τον πληθωρισμό και τα υψηλότατα ενεργειακά κόστη.

«Βρισκόμαστε ξανά στο σημείο όπου ήμασταν την ίδια εποχή το 2020, όταν η πανδημία έφτανε στην Ιταλία και γινόταν σαφές πως ο τουρισμός δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστος», ανέφερε μεγάλος Ελληνας ξενοδόχος στην Καθημερινή, συμπληρώνοντας πως μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν πίστευε στο πλήθος των κρατήσεων που είχε ήδη για φέτος. Αλλος ξενοδόχος, με δύο μονάδες στην πρωτεύουσα, ανέφερε πως η πληρότητα του για την περίοδο μέχρι και τον Μάιο είναι ήδη, με βάση τις κρατήσεις που έχει, στο 60%. Και ναι μεν δεν έχει ακυρώσεις, πλην όμως αυτό δεν τον καθησυχάζει, αφού πλέον οι κρατήσεις γίνονται με ιδιαίτερα ευέλικτο τρόπο και συχνά χωρίς καν προκαταβολές.
Στάση αναμονής διατηρεί και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξήγησε πρόσφατα ότι «περιμένουμε να δούμε ψύχραιμα ποια είναι τα στοιχεία, πώς θα επηρεάσουν τα τουριστικά ρεύματα και φυσικά αν η ενεργειακή κρίση, που επιτείνεται τώρα με τον πόλεμο, θα επηρεάσει το κομμάτι της μετακίνησης των ταξιδιωτών».

Προβληματισμός επικρατεί και στις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν προγραμματίσει για φέτος αριθμό δρομολογίων ρεκόρ για απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα. Από σήμερα έως και τον Μάιο αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον εννέα διαφορετικές απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως, με κάποιες εταιρείες μάλιστα να έχουν προγραμματίσει να τις αυξήσουν σε δύο πτήσεις την ημέρα καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα. Η αμερικανική αγορά είναι αυτή που μπορεί να κάνει διαφορά για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, τα οποία εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τα θερινά resorts στον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Η αβεβαιότητα στον τουρισμό είναι έκδηλη και ευρεία, αν και οι ψυχραιμότεροι αισιοδοξούν πως το «πάγωμα» των κρατήσεων δεν θα διαρκέσει περισσότερο από ένα-δύο μήνες. Ακόμα και έτσι όμως, χάνεται η δυνατότητα της χώρας να ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν και να ανακτήσει το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας του 2019.
Υπενθυμίζεται πως το 2021 οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 10,653 δισ., σύμφωνα με την ΤτΕ, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών το 2021 αυξήθηκαν κατά 99,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 146,7% σε σχέση με το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 46,9% και το 58,6% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
Το ποσό αυτό των 10,65 δισ. είναι υπερδιπλάσιο των 4,318 δισ. του 2020, αλλά απέχει σημαντικά των εισπράξεων 18,178 δισ. από τον τουρισμό του 2019. Για φέτος ο άτυπος στόχος είχε τεθεί στο 80% της δραστηριότητας του 2019, ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία μοιάζει δύσκολα επιτεύξιμος.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανική κρίση: Ο ελληνικός τουρισμός μετρά ήδη τις ζημιές
Πόσο θα στοιχίσει στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία  – Η ζημιά σε τέσσερα μέτωπα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview