Home / Ειδήσεις / Δικαστήριο υποχρεώνει την Ολλανδία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα

Δικαστήριο υποχρεώνει την Ολλανδία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα

Σε μια πρωτοφανή υπόθεση που ίσως δημιουργεί προηγούμενο για παρόμοιες μηνύσεις, δικαστήριο της Ολλανδίας υποχρεώνει την κυβέρνηση της χώρας να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βασικό επιχείρημα την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Το δικαστήριο διατάσσει την Πολιτεία να μειώσει τον συνολικό όγκο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έτσι ώστε να είναι τουλάχιστον 25% λιγότερες το 2020 σε σχέση με το 1990» ανακοίνωσε ο δικαστής καταχειροκροτούμενος.

Σχεδόν 900 ολλανδοί πολίτες είχαν υποβάλλει μήνυση κατά της κυβέρνησής τους τον Απρίλιο για μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια παγκόσμια πρώτη» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μάργια Μινέσμα, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Urgenta που έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Όπως επισήμανε, είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που οι πολίτες καθιστούν υπόλογη την κυβέρνηση για αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και η πρώτη φορά παγκοσμίως που τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούνται ως νομική βάση για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η Urgenta κατάφερε να πείσει το δικαστήριο ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα -ο πολιτικός στόχος που έχει τεθεί από τον ΟΗΕ- θα συνιστούσε παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερα για να αναστρέψει τον άμεσο κίνδυνο που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι έχει χρέος να προστατεύει και να βελτιώνει το περιβάλλον» έκρινε το δικαστήριο.

H απόφαση έρχεται λίγους μήνες πριν από τη Σύνοδο για το Κλίμα που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του έτους.

Περισσότερες από 200 κυβερνήσεις καταθέτουν τώρα τις δεσμεύσεις τους με την ελπίδα υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας στη μεγάλη συνάντηση.

 

πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500007301#ref=latestarticles

About basilis progressive