Home / Προτεινόμενα / Διευκρινίσεις Μόσχας για τις δηλώσεις Λαβρόφ περί «ρήξης με την Ε.Ε.»

Διευκρινίσεις Μόσχας για τις δηλώσεις Λαβρόφ περί «ρήξης με την Ε.Ε.»

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η διακοπή αυτή γίνει με πρωτοβουλία των Βρυξελλών. Η Μόσχα από την πλευρά της απευθύνει έκκληση για συνεργασία».

Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, θεωρώντας προφανώς ότι οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στις οποίες απειλούσε με ρήξη των σχέσεων με την Ε.Ε., παρερμηνεύθηκαν.
«Είμαστε έτοιμοι για διακοπή των σχέσεων, αν αυτό γίνει με πρωτοβουλία της ΕΕ. Από την δική μας πλευρά καλούμε επίμονα τους εταίρους στην ΕΕ σε μια ισότιμη και αμοιβαίου σεβασμού συνεργασία, για την οποία μίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ», διευκρινίζει στη δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν αποκλείει την διακοπή των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, εάν η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις που θα δημιουργήσουν κινδύνους στους ευαίσθητους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Στο Βερολίνο δε, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «θορυβημένο» από τα σχόλια αυτά του Λαβρόφ.
«Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές που είναι ακατανόητες», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ενωση
Σεργκέι Λαβρόφ
Ναβάλνι

Πηγή

About kathimerini