Home / Ειδήσεις / Δεν τα βρίσκει στα εργaσιακά η κυβέρνηση με τους πιστωτές

Δεν τα βρίσκει στα εργaσιακά η κυβέρνηση με τους πιστωτές

Έντονος προβληματισμός, ενδεχομένως και απογοήτευση, επικράτησε χθες κατά την ενημέρωση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Οι δύο υπουργοί ανέφεραν πως οι πιστωτές της χώρας ζητούν μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε το τελικό ποσό, ενώ επανέλαβαν τις επιδιώξεις των θεσμών (κυρίως του ΔΝΤ) στα θέματα των εργασιακών και ιδίως στις συλλογικές συμβάσεις. Στη συνάντηση έγινε αναλυτική αναφορά στα αντίμετρα, σημειώνοντας πως οι δανειστές ζητούν να υπάρχουν προνοιακά προγράμματα, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί φοροελαφρύνσεις.

Η συνάντηση-ενημέρωση έγινε με φόντο τις τηλεδιασκέψεις, ενώ το σενάριο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να σβήνει σταδιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είπε ότι συνάντησε «τοίχο» στα εργασιακά ενώ το βασικό θέμα πλέον είναι να μεταφερθεί για αργότερα, γα την τρίτη αξιολόγηση, το θέμα.

Πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ελπίζουν σε στήριξη μόνο από τον Πιερ Μοσκοβισί.

Το κλίμα επιβεβαιώνεται και από όσα είπαν ο διευθυντής της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως θα υπάρξει η ταυτόχρονη νομοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων προσθέτοντας «ισχύει ότι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί».

Ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας χθες στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και υπάρχει σημαντική πρόοδος για την τεχνική συμφωνία ενώ σημείωσε ότι «κανείς δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δε, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η «η Κομισιόν στηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πλησιάζει στο τέλος της, εμφανίσθηκε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Βρισκόμαστε, ελπίζω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, είμαι αισιόδοξος», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Reuters.

About Andreas Chondros