Home / Ειδήσεις / Δεν δίνουν ούτε ευρώ στους πελάτες τους οι τράπεζες

Δεν δίνουν ούτε ευρώ στους πελάτες τους οι τράπεζες

«Πάγωσαν» όλες οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις λόγω της αβεβαιότητας από την καθυστέρηση της αξιολόγησης – Η επαναφορά της συζήτησης περί Grexit και οι προειδοποιήσεις για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση επιτείνουν την ανησυχία
Μετέωρη και βυθισμένη στην αβεβαιότητα είναι η τραπεζική αγορά εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι τράπεζες έχουν «παγώσει» προσωρινά μεγάλες χρηματοδοτήσεις πελατών που έχουν επίπτωση στη ρευστότητά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Μπορεί οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι το Εurogroup του Μαρτίου να είναι περισσότερες, ωστόσο οι τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να προετοιμαστούν και για το ενδεχόμενο να συρθεί η διαπραγμάτευση κατά τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι να καταστεί σαφής κατεύθυνση των γεγονότων, χωρίς να είναι καθολική πολιτική, αναστέλλουν προσωρινά χρηματοδοτήσεις τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναστέλλονται προσωρινά ακόμη και μεγάλα στεγαστικά δάνεια που δίνονταν κυρίως σε συνεπείς πελάτες με οικονομική επιφάνεια. Οι όλο και πιο συχνές αναφορές του διεθνούς Τύπου στο Grexit, η συζήτηση που άνοιξαν κομματικά στελέχη περί δραχμής και η προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενο τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης λόγω των κόκκινων δανείων και της καθυστέρησης στην αξιολόγηση υποχρεώνουν τις τράπεζες να υιοθετήσουν αμυντική στάση και να αναβάλουν σειρά κινήσεων που σχεδίαζαν.

Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος ώστε να επανέλθουν οι ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας, που η αγορά θεωρούσε ότι είχαν οριστικά ξεπεραστεί. Επιχειρηματίες που συζητούν συμφωνίες οι οποίες χρηματοδοτούνται με κεφάλαια από το εξωτερικό αναφέρουν ότι οι ξένοι συνεταίροι τους μιλούν και πάλι με όρους 2015, ζητώντας ρήτρες δραχμής και άλλες ανάλογες εξασφαλίσεις. Η ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μετά την εμπλοκή στην αξιολόγηση προκάλεσε ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα που παραπέμπουν σε χρεοκοπία, καθώς ξένοι θεσμικοί επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις όταν διαφάνηκε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

About Andreas Chondros