Home / Αθλητισμός / Δεκαέξι «μονομάχοι» υπόσχονται…

Δεκαέξι «μονομάχοι» υπόσχονται…

Το sport-fm.gr στρέφει την προσοχή του σε κάθε μία από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας και στέκεται σε όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει στη σεζόν που ξεκινά.

Κάθε νέο ξεκίνημα σεζόν συνοδεύεται από την ελπίδα ότι το πρωτάθλημα που ακολουθεί θα είναι καλύτερο απ’ όσα προηγήθηκαν. Ότι θα σταματήσει – επιτέλους – να βρίσκει εφαρμογή το κάθε πέρυσι και καλύτερα. Αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε αρκετούς λόγους να αισιοδοξούμε ότι το… γκάζι θα πατηθεί λίγο περισσότερο. Μένει να αποδειχθεί αν οι ελπίδες αποδειχθούν (και φέτος) φρούδες. Μέχρι την ώρα του λογαριασμού το sport-fm.gr επέλεξε να παρουσιάσει (με αλφαβητική σειρά για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις) τους λόγους για τους οποίους αξίζουν την προσοχή μας κάθε μία από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας.

ΑΕΚ – Επιτέλους ήρθαν

Και μόνο η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας βελτιώνει θεαματικά το επίπεδο του ανταγωνισμού που είχε βαλτώσει τα τελευταία χρόνια. Με άλλα λόγια: δεν έχουμε την πολυτέλεια να «σπαταλάμε» ομάδες με τη βαρύτητα, την ιστορία και τη δυναμική της ΑΕΚ. Μπορεί να μην επιστρέφει με ρόστερ ικανό να χτυπήσει αμέσως το πρωτάθλημα – όπως πίστευε ο κόσμος της πριν δύο χρόνια – αλλά δεν είναι και κομπάρσος σε καμία περίπτωση. Και Βάργκας και Τζεμπούρ και Μπουονανότε και στο φουλ οι εξέδρες. Αν έπαιζε και στο δικό της γήπεδο ή – τέλος πάντων – όχι στο κρύο ΟΑΚΑ όλα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Αστέρας Τρίπολης – Πρώτη φορά άνετος

Παραδοσιακά οι Αρκάδες είναι ομάδα ωραία στο μάτι. Πάντα κάτι νέο παρουσιάζουν στο ρόστερ τους (κυρίως) από τη Λατινική Αμερική και πάντα πετυχαίνουν να τερματίζουν τη χρονιά με επιτυχία. Πέρυσι το παράκαναν. Η θριαμβευτική τους πορεία στα πλέι οφ (πίσω από τον Παναθηναϊκό) τους έδωσε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και άρα πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης και προετοιμασίας. Μεγάλη υπόθεση για μια ομάδα που είχε μάθει να ξεκινά επί τριετία τη σεζόν την τέλη Ιουνίου και να την τελειώνει 11 μήνες αργότερα…

Ατρόμητος – Κοντοί αλλά θαυματουργοί

Όσοι λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι δημοκρατικό άθλημα επειδή μπορούν να παίξουν μπαλίτσα όλοι ανεξαρτήτως ύψους λένε μπαρούφες. Κι εξηγούμαι: βρείτε μου έναν ψηλό που μπορεί να παίξει στα ίσια με τους Ναπολεόνι, Μαρσελίνιο, Στόιτσεφ και Ούμπιντες και να μην εκτεθεί. Πέραν τούτου, οι Περιστεριώτες πέρυσι κουβάλαγαν σαν πρόβλημα τον αποκλεισμό τους από τη Σαράγεβο. Πρόβλημα που τους ακολουθούσε σε όλη τη σεζόν. Φέτος ο (πιθανός) αποκλεισμός από τη Φενέρ θα μοιάζει περισσότερο με επιβεβαίωση αγωνιστικής προόδου. Αν ο Ατρόμητος μπει ανεβασμένος στο πρωτάθλημα είναι ικανός για μεγάλες ζημιές. Με τους κοντούς πάντα…

Βέροια – Η ομάδα «Α» άλλαξε

Οι κακεντρεχείς θα πουν ότι τη Βέροια την παρακολουθούν μόνο οι… οβεράκηδες. Ξεδηλητηριαστείτε – αρχή είναι ακόμα – και ρίξτε μια ματιά στο ρόστερ της ομάδας από την Ημαθία. Και μόνο οι ενισχύσεις που ήρθαν από Αγγλία μεριά (Αμντούν – Μαγέφσκι) αρκούν. Αν, δε, και το γήπεδο της πόλης βοηθήσει να παιχτεί λίγη μπαλίτσα τα ματς της Βέροιας δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χαμένος χρόνος. Κι ας μην έρχονται όβερ!

Ηρακλής – Η δεύτερη καλύτερη είδηση

Αν δεν συνδυαζόταν η επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα με την ταυτόχρονη άνοδο της ΑΕΚ θα μιλούσαμε για το γεγονός της χρονιάς. Μετά από μια τετραετία πάλης με φαντάσματα και χρέη ο Ηρακλής γυρνά στα σαλόνια, προσφέρει μερικά ακόμα σημαντικά ματς στη Θεσσαλονίκη και αναγκάζει τους φίλους της ομάδας να τραγουδούν ακατάπαυστα ΗΡ-Θ-Α, ΗΡ-Θ-Α! Τα υπόλοιπα στις οθόνες σας.

Καλλονή – Τεράστιο λίφτινγκ

Μπορεί κάποιος εύκολα να πέσει στη λούμπα και να χαρακτηρίσει την ομάδα της Λέσβου ως την πιο αδιάφορη της Λίγκας. Λούμπα διότι η Καλλονή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πείραμα ή εγχείρημα καλύτερα. Έχασε πολλούς και σημαντικούς παίκτες αλλά βρήκε (ή έτσι νομίζει) τους κατάλληλους για να κάνουν τη δουλειά. Τα βλέμματα στρέφονται περισσότερο στον Βραζιλιάνο Σάμπα που θα καλύψει το κενό του Λεοζίνιο και στον Τσέχο Κλαντρούμπσκι που έρχεται για να μουρλάνει τους αντιπάλους με τα τρεξίματά του.

Λεβαδειακός – Για τον Ντάνκαν Κομπότη

Κατά το Ντάνκαν ΜακΛάουντ από τη γνωστή σειρά με τους αθάνατους… Έτσι και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λεβαδειακός: δεν μασάει ούτε από υποβιβασμούς, ούτε από αποφάσεις και τελικές βαθμολογίες. Στο τέλος – ό,τι και να γίνει – αυτός ή μάλλον η ομάδα του θα μείνει στον αφρό. Έχει, λοιπόν, την πλάκα του να δούμε τι θα σκαρφιστεί φέτος το αφεντικό. Άσε που φέρνει και τον Νειμάρ της Σερβίας!

Ολυμπιακός – Δεδομένα καλύτερος

Παρά την κατάκτηση του νταμπλ κατά κοινή ομολογία ο Ολυμπιακός είχε την προηγούμενη σεζόν το χειρότερο ρόστερ των τελευταίων ετών. Φέτος το πράγμα έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Μπορείς να το πεις κι έτσι: ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ξύπνησε τον «ερυθρόλευκο γίγαντα» που έκανε σημαντικές προσθήκες, πήρε παίκτες του προπονητή και υπόσχεται από τις πρώτες εικόνες του φέτος ότι θα παίξει πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Παναθηναϊκός – Ένα σκαλί το ανέβηκε

Παρά τη νέα αποκρουστική εμφάνισή του στο Γιουρόπα Λίγκ, παρά το γεγονός ότι και φέτος το καλοκαίρι η ομάδα πάει με το χειρόφρενο ανεβασμένο είναι κοινά παραδεκτό ότι ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ακόμα βήμα στον δρόμο προς την επιστροφή στις παλιές καλές μέρες. Μπορεί από μόνος του ο διπλασιασμός του μπάτζετ να μη λέει πολλά, μέσα στη χρονιά, όμως, η εμβάθυνση του ρόστερ ίσως παίξει ρόλο. Άξιο παρατήρησης και το κλίμα στις εξέδρες. Όχι στα εύκολα αλλά όταν στραβώνει το πράγμα. Δεδομένο ότι φέτος ο κόσμος δεν περιμένει απλά νίκες. Τις απαιτεί.

Παναιτωλικός – Λιγότερο βαρετός ή μπερδεμένος;

Πέρα από τη συνέπεια και τη θαυμαστή οργάνωση του σωματείου στο μυαλό όλων ο Παναιτωλικός είναι η ομάδα του Μάκη Χάβου. Αυτός ήταν ο μακροβιότερος προπονητής στη Λίγκα (τώρα είναι ο Αναστασίου) με αυτόν είναι αλήθεια ότι οι Αγρινιώτες πέτυχαν λιγότερα απ’ όσα περίμεναν ότι θα πετύχουν. Γι’ αυτό προσελήφθη ο Πόντες. Ο Παναιτωλικός θέλει να αλλάξει, να παίξει άλλο ποδόσφαιρο ενδεχομένως και να χτυπήσει με αξιώσεις την πεντάδα. Στο ξεκίνημα της σεζόν τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος του. Στα πρώτα φιλικά η ομάδα μοιάζει μπερδεμένη. Γι΄αυτό κι έχει αξία να την παρατηρήσουμε στα πρώτα της επίσημα ματς.

Πανθρακικός – Πώς θα γλιτώσει φέτος;

Αλήθεια είναι ότι σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία στο ξεκίνημα (τουλάχιστον) των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων η κουβέντα που γινόταν ήταν ότι ο ένας που θα πέσει στο τέλος της κούρσας θα είναι ο Πανθρακικός. Και η ομάδα της Κομοτηνής είναι ακόμα εδώ. Το ίδιο συζητιέται και φέτος με ενισχυμένα επιχειρήματα διότι η ΠΑΕ είχε περιορισμό στις μεταγραφικές της κινήσεις. Πώς θα τη σκαπουλάρει, λοιπόν, η ομάδα της Κομοτηνής; Διότι – η παράδοση λέει – πως θα τη σκαπουλάρει. Άσε που έχει την πλάκα του να δούμε την ομάδα να παίζει χωρίς τον Μπαϊκαρά μετά από τόσα χρόνια…

Πανιώνιος – Μην την πατήσουμε στα «εύκολα»

Μόνο και μόνο για τον Καρίμ των 15 γκολ στα λόγια ή τον θαυματουργό Βιγιάλμπα ο Πανιώνιος είναι ατραξιόν. Τον νου σας, όμως: οι Νεοσμυρνιώτες είναι μια περίπτωση σαν τον Πανθρακικό. Όλοι τους έχουν στο ξεκίνημα ξεγραμμένους και στο φινάλε τα καταφέρνουν και μένουν στην κατηγορία. Ποια είναι η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν; Ότι η κατάσταση στην Πλατεία στρώνει σιγά σιγά. Κι αυτό είναι επικίνδυνο. Στα «εύκολα» να τους φοβάσαι τους «κυανέρυθρους».

ΠΑΟΚ – Σαν να είναι άλλη ομάδα

Κάθε χρονιά φέρναμε έναν ή και παραπάνω σημαντικούς παίκτες και στο φινάλε της σεζόν οι ποδοσφαιριστές φυγαδεύονταν από το προπονητικό κέντρο. Παρμπρίζ έσπαγαν και πρόστιμα μοιράζονταν εντός των αποδυτηρίων. Γι’ αυτό και ο ΠΑΟΚ άλλαξε ρότα εντελώς. Η νέα συνταγή του Άρνεσεν δείχνει να λειτουργεί. Αυτό που έχει την αξία του είναι να δούμε πόσο θα αντέξει ο Ιβάν να παίζει τον ρόλο του απλού παρατηρητή…

ΠΑΣ Γιάννινα – Όπως πέρυσι

Και πέρυσι τέτοιες μέρες χαμένο τον είχαν τον ΠΑΣ από χέρι και παραλίγο να κάνει χοντρή ζημιά. Οι Ηπειρώτες έχουν καλό προπονητή, έχουν καλή 11άδα, έχουν καλή έδρα και έχουν αβαντάζ στο ξεκίνημα λόγω αυξημένης ομοιογένειας. Αν τους πάει και λίγο η τύχη στο ξεκίνημα της σεζόν βόλτα στο πάρκο θα κάνουν στο πρωτάθλημα. Για παραμονή, βέβαια, μιλάμε.

Πλατανιάς – Στροφή στην ποιότητα

Μόνος του έμεινε στην Κρήτη είπε να τσιμπήσει λίγο την ένταση. Μετά τους υποβιβασμούς ΟΦΗ και Εργοτέλη η Κρήτη εκπροσωπείται στη Λίγκα μόνο από τους Χανιώτες του Πλατανιά. 11 έφυγαν, 11 ήρθαν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές με τους Ντίνα και Ανγκούλο να ξεχωρίζουν. Η εκκίνηση του Πλατανιά στο πρωτάθλημα απίστευτα δύσκολη. Παίζει στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Στα δύσκολα, όμως, συνήθως στέκεται…

Skoda Ξάνθη – Κάνε ένα λάθος ρέφερι

Να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους της Ξάνθης αλλά… Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τις εμπνευσμένες ανακοινώσεις του αφεντικού των Θρακιωτών μετά από φάλτσα σφυρίγματα. Εντός γηπέδου τώρα: άξια παρατήρησης είναι η προσπάθεια της ομάδας να καλύψει το κενό του παίκτη που μόλις ήρθε πέρυσι την ανέβασε ένα επίπεδο: ο Κλέιτον έφυγε (ξανά) για Τουρκία και ο Λουτσέσκου εύχεται να βρει γρήγορα την καλύτερη δυνατή λύση.

ΠΗΓΗ http://www.sport-fm.gr/

About totritomati