Home / Ειδήσεις / ΔΕΗ: Πληρωμή λογαριασμών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή

ΔΕΗ: Πληρωμή λογαριασμών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή

Με αίτηση από 1η Απριλίου ώς 31 Ιουλίου

Αθήνα
Σε 36 δόσεις, και χωρίς καταβολή προακαταβολής, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι οφειλέτες της ΔΕΗ, εφόσον κάνουν αιτήσεις από την 1η Απριλίου έως και τις 31 Ιουλίου.

Για όσους, ωστόσο επιλέξουν να ενταχθούν σε ρύθμιση μετά τον Ιούλιο, επανέρχεται η προκαταβολή, ο αριθμός των δόσεων θα ξεκινάει από 18 και θα φτάνει τις 36, ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, ενώ το πλαφόν δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 30% του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα διακανονισμών των οφειλών που ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να το κάνει πιο ελκυστικό και να αυξήσει την εισπράξιμότητά της, υπό τις πιέσεις και του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα διακανονισμών προβλέπει τα εξής :

Από την 1η Απριλίου μέχρι και την 31 Ιουλίου όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

Από την 1η Αυγούστου και μετά, αλλάζουν τα δεδομένα και θα ισχύουν για όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς -πλην των εποχικών και αγροτών- πελάτες τα εξής: Το ύψος της μηνιαίας δόσης θα πρέπει να ισούται με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού αλλά με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Ταυτόχρονα, η υποχρέωση καταβολής προκαταβολής ως προυπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση επανέρχεται. Ετσι, για πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά, η προκαταβολή θα ανέρχεται στο 5% της συνολικής οφειλής.

Αντίθετα για πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά θα κινείται στο 15%.

Σε περίπτωση, κατά την οποία λόγω αδυναμίας κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια (1) δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων –πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών, για τις οποίες εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis