Home / Ειδήσεις / Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακοπή της διαδικασίας -Την Δευτέρα (12/10) οι ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακοπή της διαδικασίας -Την Δευτέρα (12/10) οι ποινές

Της Ιωάννας Μάνδρου

Χωρίς να λάβει απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης των πολιτικών προσώπων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο αύριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια θα εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της απόφασης με την ανακοίνωση των ποινών, αφού προηγουμένως προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως.

Η τελική απόφαση για ποινές και για το ποιός θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα εκδοθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα.

Τι πρότεινε η Εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πρότεινε τελικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους: 

– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ( έτσι το λέει ο νέος κώδικας) μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού  πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων».

Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα η εισαγγελική πρόταση άλλαξε. Όμως η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr