Home / Πολιτική / Δένδιας για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου και παραβατικές αξιώσεις

Δένδιας για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου και παραβατικές αξιώσεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σαφέστατο και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για μηδενική ανοχή της Αθήνας σε παραβατικές αξιώσεις, μονομερείς διεκδικήσεις και απειλές πολέμου, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με επέκταση και των χωρικών της υδάτων, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο και τη συζήτηση που άνοιξε χθες με αφορμή αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί «εθνικισμού» των 12 ναυτικών μιλίων.

«Εμείς με την Τουρκία επιθυμούμε σχέσεις σε κλίμα σεβασμού και φιλικών σχέσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν ανεχόμαστε τις παραβατικές αξιώσεις της Τουρκίας και απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις.  Η Τουρκία εκτρέπεται σε νέο-οθωμανισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας, που τη μεγαλώνουμε με επέκταση των χωρικών μας υδάτων με έντιμες συμφωνίες με όλους τους γείτονες μας πλην της Τουρκίας που αρνείται προσέλθει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Αποκρούοντας την κριτική επί της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, ο ίδιος επισήμανε πως: «Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης ανασφαλούς Ελλάδας, μίας μίζερης Ελλάδας, καχύποπτης, δεν πιστεύει σε εθνικιστικές εξάρσεις, δεν μετέρχεται λαϊκιστικές κορώνες. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση.  Απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας», αναλύοντας τον διπλωματικό αγώνα στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση ενισχύοντας τις συμμαχίες της σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως κατ’ εξοχήν φιλολαϊκό μέτρο τη δυνατότητα του ιδιώτη να αποφύγει τη μέγγενη του συστήματος και απορρίπτοντας τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί εκπροσώπησης της μεσαίας τάξης έναντι της ΝΔ που όπως την κατηγορεί εκπροσωπεί τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα, σημείωσε: σημειώνοντας: «Πίστευα ότι ετάφησαν αυτές οι αναλύσεις το προηγούμενο διάστημα στην κρίση. Οι απλοϊκές αναλύσεις της κοκκινοσκουφίτσας και του κακού λύκου.  Η ΝΔ  το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ένα λαϊκό κόμμα που θα προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Τη σχέση μας με την κοινωνία και τους αγρότες δεν θα την εκχωρήσουμε ποτέ».

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr