Home / Διεθνή / Γυναίκες ακτιβίστριες διασχίζουν την πιο στρατιωτικοποιημένη ζώνη του κόσμου

Γυναίκες ακτιβίστριες διασχίζουν την πιο στρατιωτικοποιημένη ζώνη του κόσμου

Με συνθήματα για την ειρήνη και επικεφαλής την αμερικανίδα ακτιβίστρια Γκλόρια Στάινεμ, μία ομάδα γυναικών διέσχισε την Κυριακή τα βαριά στρατιωτικοποιημένα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα.

Στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τη μόνιμη ειρήνη ανάμεσα στους δύο γείτονες, οι γυναίκες κινήθηκαν κυρίως με λεωφορείο από Βορρά προς Νότο. Στο μεθοριακό χωριό Πανμουγιόμ, εκεί όπου το 1953 υπογράφτηκε η εκεχειρία που έβαλε τέλος στον πόλεμο της Κορέας, τους απαγορεύτηκε κατηγορηματικώς να περάσουν πεζή.

Στόχος της ομάδας αυτής των γυναικών (Women Cross DMZ) είναι να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μία συνθήκη ειρήνης, η οποία θα αντικαταστήσει την εκεχειρία του 1953. Εκτοτε, τεχνικά τουλάχιστον, οι δύο χώρες παραμένουν σε καθεστώς πολέμου. ΗΠΑ και Νότια Κορέα αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η Βόρεια Κορέα δεν εγκαταλείψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι 30 ακτιβίστριες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι νομπελίστριες Ειρήνης Λέιμα Γκμπόουι από τη Λιβερία και η Μέιρεντ Κόριγκαν από τη Βόρεια Ιρλανδία, δέχθηκαν πλήθος επικρίσεων. Αν και οι ίδιες επιμένουν ότι είναι πολιτικά ουδέτερες, οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι αφέθηκαν να γίνουν εργαλεία προπαγάνδας της Πιονγιάνγκ, η οποία διαστρεβλώνει τις προσπάθειές τους και τις χρησιμοποιεί ως μέτρο στήριξης του καθεστώτος.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1231410165#ref=latestarticles

About basilis progressive