Home / Οικονομία / Γραφείο Προϋπολογισμού: Απομακρύνεται η επενδυτική βαθμίδα για το 2023

Γραφείο Προϋπολογισμού: Απομακρύνεται η επενδυτική βαθμίδα για το 2023

Επιφυλακτικός για το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 εμφανίζεται ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας στο Money Pod για την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά για τον πληθωρισμό, το ενδεχόμενο ύφεσης, αλλά και το πως αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο καθώς η ερχόμενη χρονιά είναι εκλογική.
«Η επιτευξή επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Το σενάριο απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο… Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε μεγάλη πιθανότητα», σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης. Μάλιστα, εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα θα είναι η αύξηση των επιτοκίων και όχι τόσο ο πληθωρισμός, λόγω του υψηλού επιπέδου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.

Ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε πως οι προβλέψεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 5-6% του ΑΕΠ φέτος είναι ρεαλιστικές. Σχετικά με τον πληθωρισμό, τόνισε ότι στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός το οποίο απέδωσε στην ολιγοπωλιακή οργάνωση της ελληνικής αγοράς και στις ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και τις επενδύσεις δήλωσε ότι η πορεία είναι μεν θετική, αλλά γίνεται εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών εξ ου και τόνισε πως είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου. «Παραμένουμε ακόμα οικονομία μικρών επιχειρήσεων με χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλούς μισθούς», τόνισε χαρακτηριστικά στο Money Pod ο κ. Κουτεντάκης.

Προβλέψεις για το 2023
Για το 2023 ο κ. Κουτεντάκης εκτίμησε πως θα πρόκειται για έτος στασιμοπληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα θα κριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά πόσο τα χρήματα θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία μέσα στο ίδιο έτος, αλλά και από τον τουρισμό, καθώς ο κλάδος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρώπη. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Σε κάθε περίπτωση, προέβλεψε πως μία πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Μιλώντας στο Money Pod, ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε πως το μοντέλο στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται να δουλεύει. Προσέθεσε όμως πως απομένει να αξιολογηθεί η στήριξη στον τομέα των τροφίμων, τονίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει κανείς τα αποτελέσματα από το καλάθι του νοικοκυριού. Ο κ. Κουτεντάκης στάθηκε και στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής, η οποία όπως δήλωσε τον προβληματίζει, διότι δεν εστιάζει επαρκώς στην πλευρά της προσφοράς. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχει έντονο πολιτικό ρίσκο. Δεν φταίει η απλή αναλογική, αλλά η πόλωση ανάμεσα στα κόμματα, τόνισε.
Η επιρροή της Ευρώπης
Αρκετά απλούστερο και πιο ευέλικτο είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο που εισηγήθηκε η Κομισιόν, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη. Εκ πρώτης όψεως, μάλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για βελτίωση, τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι είναι όμως ευθύνη της Ελλάδας πάνω απ’ όλα, να διασφαλίσει τη δημοσιονομική της βιωσιμότητα.
Ο ίδιος εκδήλωσε ανησυχία σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι θα είναι ο σημαντικός κίνδυνος για την Ελλάδα, ακόμα μεγαλύτερος και από τον πληθωρισμό, γιατί η χώρα έχει υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τώρα αυξάνεται το κόστος του, περιορίζοντας συνεπώς και την ρευστότητα.
Ακούστε το Money Pod από τον Βασίλη Κωστούλα εδώ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός-ρεκόρ απειλεί τράπεζες και κυβερνήσεις
Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης ανοίγει η καλή πορεία των εσόδων
Σταϊκούρας: Το αναπτυξιακό μοντέλο στρέφεται προς επενδύσεις και εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview