Home / Πολιτική / Γκουτέρες : Εξοργισμένος για τη φονική επίθεση με από 100 αμάχους νεκρούς στη Μπουρκίνα Φάσο

Γκουτέρες : Εξοργισμένος για τη φονική επίθεση με από 100 αμάχους νεκρούς στη Μπουρκίνα Φάσο

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «εξοργισμένος» από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι εναντίον αμάχων στη Μπουρκίνα Φάσο χθες Σάββατο, στην πιο θανατηφόρα επίθεση από το ξέσπασμα της βίας στο βόρειο τμήμα της χώρας το 2015.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι εξοργισμένος από τη δολοφονία νωρίς το πρωί πάνω από 100 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, σε μια επίθεση από άγνωστους δράστες σε ένα χωριό στην επαρχία Γιάγκα, στην περιοχή Σαχέλ στη Μπουρκίνα Φάσο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση και επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενισχύσει την υποστήριξή της σε ένα από τα μέλη της στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής βίας και του απαράδεκτου φόρου αίματος», συνέχισε ο Ντουζαρίτς.

Στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή στο Σάββατο σημειώθηκαν δύο επιθέσεις, μία εκ των οποίων άφησε τουλάχιστον 138 νεκρούς, στην πιο θανατηφόρα επίθεση σε αυτήν τη χώρα από την έναρξη της βίας τζιχαντιστικών ομάδων το 2015.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στο χωριό Σολχάν της επαρχίας Γιάγκα που συνορεύει με τον Νίγηρα και οι ένοπλοι πυρπόλησαν σπίτια και την αγορά του χωριού, ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζει τους δράστες τρομοκράτες.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών, που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής έχουν αυξηθεί ραγδαία από την αρχή του χρόνου και ειδικά στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τον Νίγηρα και το τίμημα πληρώνουν άμαχοι.

Η βία στην Μπουρκίνα Φάσο έχει εκτοπίσει πάνω από 1,14 εκατομμύριο ανθρώπους σε μόλις δύο χρόνια, ενώ η φτωχή αυτή χώρα φιλοξενεί και περί τους 20.000 πρόσφυγες από το γειτονικό Μαλί, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

About skaigr