Home / Απόψεις / Γκορμπατσόφ: Ντρέπομαι για τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ

Γκορμπατσόφ: Ντρέπομαι για τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ

Γκορμπατσόφ: Ντρέπομαι για τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (1 η Φεβρουαρίου), ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επέκρινε δριμύτατα τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με το τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πούτιν ανήλθε παράνομα στην εξουσία με τη βοήθεια των απατεώνων φατριών. Ο Γκορμπατσόφ ισχυρίζεται ότι αν οι εκλογές ήταν ελεύθερες, η Ρωσία θα έχει πολύ μεγαλύτερη αντιπολίτευση. Η κυριαρχία των δυνάμεων ασφαλείας είναι απαράδεκτη, είπε ο τελευταίος κομμουνιστής αρχηγός του κράτους.

Στη Δύση, ο Γκορμπατσόφ θεωρείται ότι διευκόλυνε ιδιαίτερα την ειρηνική διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Αλλά είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στη χώρα του. Είναι η πρώτη φορά που κάνει τόσο σκληρά σχόλια για την τωρινή ηγεσία της Ρωσίας.

Τόνισε ότι ο Πούτιν κυβερνά μέσω των προσωπικών του φίλων, με «φίλους από το σχολείο, με ανθρώπους με τους οποίους έπαιξε ποδόσφαιρο στον ίδιο δρόμο».
«Για μένα, αυτό το ύφος των προσωπικών σχέσεων είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.
Η δημοσιογράφος τον προκάλεσε, λέγοντας: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν τον πρόδωσαν. Εσείς προδοθήκατε».

Ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι ο Πούτιν πρόδωσε το λαό, παίρνοντας στα χέρια του τη δημόσια περιουσία, με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης, απλά για να εδραιώσει τη διαφθορά. Προσθέτει ότι σε όλο τον κόσμο, υπήρξε μια επιστροφή σε απολυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες.
«Αυτό ισχύει και για τη Ρωσία;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Ναι», απάντησε.

Ακόμη, επεσήμανε ότι αν οι εκλογές ήταν δίκαιες, η Ρωσία θα είχε μια πολύ ισχυρότερη αντιπολίτευση, και η κατάσταση στη χώρα θα ήταν εντελώς διαφορετική και κυρίως, πολύ πιο υγιεινή.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι απορρίπτει ένα σύστημα στο οποίο δύο άνθρωποι αποφασίζουν τα πάντα.

«Ντρέπομαι γι ‘αυτούς. Δρουν με απρεπή τρόπο. Σαν να μην υπάρχει η κοινωνία, σύνταγμα, εκλογικό σύστημα. Όλοι αποφασίζουν μεταξύ τους […] πιστεύουν ότι είναι οι σωτήρες της πατρίδας».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/306183/gorbatsof-drepomai-gia-ton-poutin-kai-ton-medvedef/#ixzz3zHmYgeoM
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati