Home / Προτεινόμενα / Για 22 Μαρτίου μεταφέρεται το άνοιγμα

Για 22 Μαρτίου μεταφέρεται το άνοιγμα

Σε «παράταση» του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα οδηγείται η κυβέρνηση καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν φαίνεται να υποχωρεί άμεσα όπως δείχνουν όλες οι ποσοτικές και ποιοτικές ενδείξεις, απομακρύνοντας τον στόχο της 16ης Μαρτίου για άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δεν είναι μόνο τα κρούσματα. Είναι κυρίως η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, καθώς και το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι εισαγωγές ήταν πολύ υψηλές δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο πως όλοι οι ειδικοί συντείνουν πως ο Απρίλιος θα είναι ένας πολύ καλύτερος μήνας, στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ρισκάρουν «στην τελευταία στροφή».
Τήρηση των μέτρων

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως οι αντοχές των πολιτών έχουν εξαντληθεί. Αυτό ακριβώς οδηγεί σε μία διαχείριση ώστε να ανοίξει η χώρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μία πρόωρη χαλάρωση θα οδηγούσε στα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ένα άνοιγμα μία εβδομάδα νωρίτερα μπορεί μετά να χρειάζεται δύο ή τρεις εβδομάδες για να μαζευτούν οι συνέπειες του. Στο Μαξίμου είδαν με ικανοποίηση πως το Σαββατοκύριακο σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν τα μέτρα, κάτι που δημιουργεί σχετική αισιοδοξία πως εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μπορεί να φανεί η ύφεση και να πάμε σε άρση των περιορισμών. Όπως έχουμε άλλωστε ξαναγράψει, στόχος της κυβέρνησης είναι όταν ξεκινήσει το άνοιγμα να μην υπάρξει πάλι πισωγύρισμα.
Τι θα κρίνει το άνοιγμα

Η πίεση στα νοσοκομεία, όπως προαναφέρθηκε, θα κρίνει τον χρόνο του ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας. Η ετοιμασία πάντως έχει ήδη γίνει. Ο αριθμός 13032 είναι ήδη έτοιμος και θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους εντός διαστήματος τριών ωρών.  
Το στίγμα όλων των παραπάνω έδωσε το σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ανέφερε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown τόνισε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί εν καιρώ με τα νέα στοιχεία. Για το λιανεμπόριο σημείωσε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων, ενώ κατέληξε πως τα στοιχεία δεν έχουν καταδείξει το λιανεμπόριο ωε υπερμεταδότη του ιού.

Πηγή

About moneyreview