Home / Επιστήμη / Διάστημα / Για λόγους πυρασφάλειας, η NASA ξεκίνησε πυρκαγιά στο Διάστημα

Για λόγους πυρασφάλειας, η NASA ξεκίνησε πυρκαγιά στο Διάστημα

Τρία, δύο ένα, πυρ

Ουάσινγκτον
Ατυχήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά είναι άκρως επικίνδυνα στο Διάστημα, όπως αποδείχθηκε το 1990 στον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR. Για να προλάβει ενδεχόμενη καταστροφή σε μια μελλοντική αποστολή στον Άρη, η NASA χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο σκάφος για να καταγράψει «τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει βάλει ποτέ ο άνθρωπος στο Διάστημα».

Ο Ντέιβιντ Έρμπαν και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Κέντρο «Γκλεν» της NASA προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να οργανώσουν τη δοκιμή. Η απάντηση που λάμβαναν συνήθως ήταν «Όχι στο δικό μου σκάφος», όπως λέει ο ίδιος σε βίντεο της NASA.

Η εναλλακτική λύση που καθησύχασε τις ανησυχίες ήταν η πραγματοποίηση του πειράματος σε ένα σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus που θα αναχωρούσε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ήταν φορτωμένο σκουπίδια και επρόκειτο ούτως ή άλλως να καεί σε μια βουτιά αυτοκτονίας στην ατμόσφαιρα.

Όταν η κάψουλα αποσυνδέθηκε από τον σταθμό και απομακρύνθηκε σε απόσταση ασφαλείας, η NASA έδωσε το σήμα για να ακουμπήσει ένα καυτό σύρμα σε μια μάζα από βαμβάκι και φάιμπεργκλας μέσα σε έναν ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο πλάτους ενός περίπου μέτρου.

Κάμερες και αισθητήρες κατέγραψαν την εξέλιξη της φωτιάς, αν και το βίντεο δεν αναμένεται να μεταδοθεί πίσω στη Γη σε λιγότερο από μερικές εβδομάδες.

Χρειάστηκαν πάντως οκτώ λεπτά μέχρι να καεί ολοσχερώς το εύφλεκτο υλικό, πολύ περισσότερο από ό,τι θα χρειαζόταν στη Γη.

Καθησυχαστικό ήταν ωστόσο ότι ο ανιχνευτής καπνού του Cygnus σήμανε συναγερμό.

Παρόμοια πειράματα είχαν πραγματοποιηθεί και παλαιότερα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά στο Διάστημα είχε ξεσπάσει το 1990 στον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR, όταν υπερθερμάνθηκε και πήρε φωτιά μια γεννήτρια οξυγόνου. Πύρινες γλώσσες τύλιξαν το εσωτερικό του εργαστηρίου και δεν έσβησαν παρά μόνο όταν εξαντλήθηκε το οξυγόνο.

Χωρίς ειδικές μάσκες, το πλήρωμα θα είχε πεθάνει από ασφυξία.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis