Home / Διεθνή / Για εγκλήματα του νιγηριανού στρατού εις βάρος αμάχων μιλά η Διεθνής Αμνηστία

Για εγκλήματα του νιγηριανού στρατού εις βάρος αμάχων μιλά η Διεθνής Αμνηστία

Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τελούσαν υπό κράτηση από τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία, ωστόσο ο στρατός της Νιγηρίας διέψευσε το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης.

Η έκθεση της Αμνηστίας αναφέρει ότι πολλοί από τους φυλακισμένους εκτελέστηκαν, άλλοι λιμοκτόνησαν ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του υπερπληθυσμού στις φυλακές, των βασανιστηρίων και της έλλειψης ιατρικής βοήθειας.

Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ έχει προκαλέσει τα τελευταία έξι χρόνια τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό 1,5 εκατ. ανθρώπων.

Η οργάνωση επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, στρατιώτες συγκέντρωσαν χιλιάδες άνδρες και αγόρια, μερικά εκ των οποίων ήταν ακόμη και 9 ετών, στα προπύργια της Μπόκο Χαράμ.

Πολλοί από τους κρατούμενους εκτελέστηκαν ή πέθαναν κατά την κράτηση τους, αν οι οικογένειες τους δεν είχαν τη δυνατότητα να δωροδοκήσουν στρατιωτικούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι εκτελέστηκαν χωρίς να περάσουν από δίκη και περισσότεροι από 7.000 λιμοκτόνησαν ή πέθαναν λόγω ασθενειών σε κελιά με υπεράριθμους κρατούμενους, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Πολλοί εκτελέστηκαν μέσα στους χώρους κράτησης, σε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πρόσθεσε η έκθεση.

«Οι πράξεις αυτές, οι οποίες διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας ένοπλης σύρραξης μη διεθνούς χαρακτήρα αποτελούν εγκλήματα πολέμου» επισήμανε η Αμνηστία, προσθέτοντας πως πρέπει να αρχίσει έρευνα σε βάρος ανώτερων αξιωματικών για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ο νιγηριανός στρατός απορρίπτει την μεροληπτική και κατασκευασμένη έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Αμνηστία», ανέφερε ο υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε σε ανακοίνωση του.

«Ο στρατός δεν ενθαρρύνει ούτε εγκρίνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καμία τέτοια υπόθεση που θα αποδειχθεί πραγματική δεν θα μείνει ατιμώρητη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έκθεση 133 σελίδων της Αμνηστίας βασίστηκε σε περισσότερες από 400 συνεντεύξεις με διάφορες πηγές, όπως θύματα, αυτόπτες μάρτυρες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ περιέχει επίσης βίντεο και φωτογραφικό υλικό.

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500002198#ref=latestarticles

About Panos Dreamer