Home / ΚΟΜΜΑΤΑ / Γιατί ο Τσίπρας «μετακόμισε» στη Βουλή

Γιατί ο Τσίπρας «μετακόμισε» στη Βουλή

Προς τα τέλη του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει δεύτερο σπίτι του τη Βουλή. Η νέα «μετακόμιση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο μόνο τυχαία δεν είναι. Τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα εγκαταλείπει την Κουμουνδούρου, προκειμένου να βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Αυτό έκανε και την Τετάρτη. Με έξι – επτά σελίδες χειρόγραφων σημειώσεων που έφτιαξε, παρουσία πολύ στενού του συνεργάτη, αποφάσισε να παρέμβει και στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Με θέα την Ολομέλεια
Από την ήττα του 2019, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμάσει αρκετές αντιπολιτευτικές συνταγές. Μέχρι το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι χαμηλοί τόνοι και η προγραμματική αντιπολίτευση της κυβερνώσας Αριστεράς ήταν το μοτίβο που προτιμήθηκε. Αυτό που έμεινε όμως ήταν η γκρίνια πολλών «προεδρικών» στελεχών, που έβλεπαν πως με τη δημοσκοπική κατηφόρα που είχε πάρει το κόμμα, η σύγκρουση ήταν μονόδρομος. Μετά το τέλος του καλοκαιριού υιοθετήθηκε το «σκληρό ροκ» και τώρα που η κυβέρνηση πλησιάζει στο μέσον της θητείας της ήρθε η ώρα για μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τις τελευταίες εβδομάδες, με τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει ευφορία, με κορυφαίο στέλεχος να τονίζει στην «Κ» πως «όσο ο Τσίπρας θα βγαίνει μπροστά και θα βρίσκει βηματισμό, το πρόβλημα θα το έχει ο Μητσοτάκης». Ακόμα και η επιλογή στα νομοσχέδια να τοποθετείται με τη μάσκα από το έδρανο, δείχνει ότι επιχειρεί να συγκροτήσει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο.
Αυτοκριτική
Οσοι πρόσεξαν καλά τις δύο τελευταίες ομιλίες του μπορούν να διακρίνουν ακόμα μια αλλαγή στρατηγικής. Δύο φορές έκανε την αυτοκριτική του για την ΕΡΤ μέσα στη Βουλή. Επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα πως «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα κάνει καλύτερα», ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην κουβαλήσει μαζί του τα λάθη που πλήγωσαν το κόμμα στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης. Στην πορεία, δεν αποκλείεται το ξεκαθάρισμα να προχωρήσει και σε επίπεδο προσώπων.
Η συσπείρωση
Οι αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας από το Μαξίμου ήρθαν για τον ΣΥΡΙΖΑ στο κατάλληλο timing, που το κόμμα προσπαθεί να καρπωθεί τα οφέλη από την κόπωση του κόσμου με το «άνοιξε – κλείσε». Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των πολιτών στους οποίους επιχειρεί να απευθυνθεί:

• Στη μεσαία τάξη, που γύρισε την πλάτη στο κόμμα τον Ιούλιο του 2019.
• Σε όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Πριν από 19 μήνες, τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις κάλπες ανέρχονταν σε 5.649.529, δηλαδή 531.343 λιγότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Αυτό το 10% του εκλογικού σώματος επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή στην Κουμουνδούρου μετρούν κάθε σημάδι που δίνει η κυβέρνηση για πρόωρες κάλπες, δεν πέρασε απαρατήρητη η έμμεση αναφορά του Θ. Λιβάνιου στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα βοσκοτόπια, όπως είπε. «Εχουν αφήσει τη Folli Follie, που δεν τους βγαίνει, και θα προχωρήσουν σίγουρα σε προανακριτική για τις άδειες. Θέλουν να υπάρχει για όποτε τους χρειαστεί», εκτίμησε με νόημα μέλος του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ».
Η Μενδώνη
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν πως η υπόθεση της παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, δεν περιορίζεται στις αρμοδιότητες της υπουργού Πολιτισμού, αλλά αφορά και τον πρωθυπουργό. «Η παραίτηση της Μενδώνη δεν είναι πλέον αρκετή», τονίζουν από την Κουμουνδούρου. Το θέμα θα αναδειχθεί περισσότερο την εβδομάδα που έρχεται και δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα παρέμβαση Τσίπρα.
Επιστροφή στις Βρυξέλλες
Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη αν δεν αποφασιστεί μερική διαγραφή του χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού. Οταν ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ζήτησε πρόσφατα να σφίξουν τα λουριά, στην αξιωματική αντιπολίτευση χτύπησε ένα καμπανάκι. Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει πολύ σύντομα να ζητήσει από τώρα να ληφθούν πρωτοβουλίες. Στην Κουμουνδούρου έχουν εκτιμήσει ότι οι «γνωστοί ύποπτοι» θα επανέλθουν στις θέσεις τους για λιγότερο κράτος και περισσότερη λιτότητα. Πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ληφθούν παράλληλα με τα καυτά ελληνοτουρκικά θέματα ενδεχομένως να θέσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, εφόσον πραγματοποιηθεί με βάση τα προηγούμενα πρότυπα.

Πηγή

About kathimerini