Home / Ειδήσεις / Γιατί αυξήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για τις τράπεζες

Γιατί αυξήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για τις τράπεζες

Καμπανάκι για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες χτυπάει η αύξηση της ενίσχυσης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς η αξιολόγηση καθυστερεί.

Μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 η χρηματοδότηση από τον ELA μειωνόταν σταθερά κάθε μήνα. Τον Φεβρουάριο όμως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε.

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις στις τράπεζες εκτιμάται ότι μειώθηκαν, ενώ τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είχαν αρχίσει να μειώνονται στο τέλος του 2016, κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά.

Πριν λίγες μέρες σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί και παίρνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ανώτατου ορίου ELA από τα περίπου 90 δισ. ευρώ που είχε φτάσει σε 46,2 δισ. ευρώ (στις 9 Μαρτίου και για το διάστημα έως τις 22 του μήνα).

Χθες, όμως σημειώθηκε μια εξέλιξη που εντείνει την ανησυχία.

Αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες και διαμορφώθηκε στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

«Στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρει η ΤτΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με το Bloomberg οι εκροές ελληνικών καταθέσεων επέστρεψαν το 2017, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει το όριο στην έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει πυροδοτήσει φόβους στους καταθέτες.

Οι εκροές από την αρχή του έτους φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ περίπου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Αντανακλούν τη μείωση των αποθεμάτων καθώς ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του και μια ομαλή ροή κεφαλαίων προς ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναφέρει η ίδια πηγή η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, αναφέρει το πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015 όταν ξεκίνησε η ΤτΕ να ανακοινώνει τα στοιχεία για τον ELA που θεωρήθηκε αναγκαία η αύξηση του ορίου, σημειώνει το πρακτορείο.

Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι το 2016 το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα κατέγραψε εισροές κεφαλαίων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες επέστρεφε σταδιακά.

About Andreas Chondros