Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο 

Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο 

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Απρίλιο, καθώς το κόστος ενέργειας δεν μπορεί να απεμπλακεί από την περιδίνηση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδηγώντας τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis, οι τιμές παραγωγού για τη βιομηχανία ενισχύθηκαν κατά 33,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ εν συγκρίσει με τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 2,8%. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν κατά 154,8% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας να αυξηθούν κατά 87,3% και να είναι ο κύριος παράγοντας για την αύξηση ρεκόρ στις τιμές παραγωγού. 
Το τίμημα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να πληρώσουν τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να καταγράψουν μια αύξηση της τάξεως του 87,7%. 

Ο πόλεμος όμως έχει επιδράσει τόσο στον αγροτικό κλάδο όσο και στις προμήθειες των τροφίμων. Σύμφωνα με τη Destatis, σε πολύ υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές των λιπασμάτων καθώς ενισχύθηκαν κατά 111,7%, ενώ οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 17,3% σε ετήσια βάση. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εξαγωγές προς τη Ρωσία τον Μάρτιο
Γερμανία: Στα 220 δισ. ευρώ το κόστος εάν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο
Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 ο πληθωρισμός Μαρτίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview