Home / Οικονομία / Γέλεν: Μέσα στο 2015 η πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Γέλεν: Μέσα στο 2015 η πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Την πεποίθηση ότι οι συνθήκες της οικονομίας θα υπαγορεύσουν μια αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος διατύπωσε η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, η οποία, μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιη ότι η πρόσφατη κάμψη που παρατηρήθηκε στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι προσωρινή.

Μιλώντας στο εμπορικό επιμελητήριο της Προβιντενς του Ρόντ Άιλαντ, η Γέλεν επανέλαβε την θέση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τάση βελτίωσης της αγοράς εργασίας, καθώς και να υπάρχει επιβεβαιωμένη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο του 2%, πριν ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μετά την πρώτη αύξηση, οι επόμενες κινήσεις θα είναι αργές και σταδιακές.

Σύμφωνα με την ίδια, αν και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, “η αμερικανική οικονομία φαίνεται σε καλή θέση για να συνεχίσει την ανάπτυξή της”. “Εάν η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, όπως περιμένω, πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή φέτος να γίνει το πρώτο βήμα για την αύξηση του στόχου για τα επιτόκια και την έναρξη της διαδικασίας της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής”.

Η Γέλεν πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει ακόμα να δούμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας να βελτιώνονται και να υπάρχει “εύλογη βεβαιότητα” ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο στόχο του 2%, πριν αποφασίσουμε πότε θα τραβήξουμε τη σκανδάλη.

Επίσης, απέρριψε κάποιες ανησυχίες από στελέχη της Fed ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί πολύ πιο κοντά στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια. “Η καθυστερημένη ανάληψη δράσης για αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα ενείχε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Γέλεν.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ρυθμός εξομάλυνσης θα είναι σταδιακός, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμό για προκαθορισμένη πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/956012/gelen-mesa-sto-2015-i-proti-auksisi-ton-epitokion

About admin