Home / Διεθνή / Βόρειος Κορέα προς ΗΠΑ: Σταματάμε τις πυρηνικές δοκιμές εάν…

Βόρειος Κορέα προς ΗΠΑ: Σταματάμε τις πυρηνικές δοκιμές εάν…

Ο ΥΠΕΞ μιλά στο Associated Press

Νέα Υόρκη
Το βορειοκορεατικό καθεστώς στέλνει διά του υπουργού Εξωτερικών Ρι Σου-γιονγκ «μήνυμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προτίθεται να αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση σταματήσει τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Associated Press ο Ρι Σου-γιονγκ διαμήνυσε ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς δεν θα εκφοβιστεί από τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Πιονγιάνγκ στην πυρηνική αποτροπή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ την ώθησαν να αναπτύξει αντίστοιχα όπλα για λόγους αυτοάμυνας.

Όμως υπαινίχθηκε ότι η διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε συνομιλίες και αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Εάν συνεχίσουμε σε αυτή την οδό αντιπαράθεσης, θα έχουμε πολύ καταστροφικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» είπε στο AP.

«Σταματήστε τις πυρηνικές πολεμικές ασκήσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, και τότε θα σταματήσουμε επίσης τις πυρηνικές δοκιμές» συνέχισε.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αννόβερο της Γερμανίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν εκλαμβάνει στα σοβαρά την βορειοκορεατική πρόταση και οι ΗΠΑ αναλύουν τις πρόσφατες προκλητικές της ενέργειες.

Οι δηλώσεις έρχονται στη σκιά νέας εκτόξευσης βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο, με τις ανησυχίες να εντείνονται ότι το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς μπορεί να διεξάγει νέα πυρηνική δοκιμή εν όψει της κεντρικής διάσκεψης του Κομμουνιστικού Κόμματος στις αρχές Μαΐου.

Η κεντρική διάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Πιονγιάνγκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα σε 36 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι η εκτόξευση είχε στόχο να αναδείξει την Βόρειο Κορέα ως ηγετική στρατιωτική και ενδεχόμενα πυρηνική δύναμη.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis