Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βρετανία: Στο 11,1% ο πληθωρισμός – υψηλό 41 ετών

Βρετανία: Στο 11,1% ο πληθωρισμός – υψηλό 41 ετών

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους οδήγησε τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη υψηλότερα από τα υψηλά 41 ετών που περίμεναν οι αναλυτές για τον Οκτώβριο, εντείνοντας τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με πέρυσι, πάνω από το 10,9% όπου εκτιμούσε η κεντρική τράπεζα ότι θα κορύφωνε ο πληθωρισμός και υψηλότερα από το 10,7% που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός ήταν 10,1%. 

Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα στις ΗΠΑ, όπου αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει κορυφώσει. Στη Βρετανία, η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην ενίσχυση του πληθωρισμού, παρά τα κρατικά μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 36,9% τον Οκτώβριο και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16,9%.
Ο πληθωρισμός θα ήταν 13,8% αν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει μέτρα για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά.

moneyreview.gr 
Διαβάστε επίσης: 
Βρετανία: Ένα βήμα πιο κοντά σε μία ύφεση διαρκείας
Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. και προβλέψεις για ύφεση έως το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview