Home / Ειδήσεις / Βρετανία: Σοβαρές ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ – Θα απαιτηθούν εβδομάδες για να λυθεί

Βρετανία: Σοβαρές ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ – Θα απαιτηθούν εβδομάδες για να λυθεί

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν «προκλήσεις» με το σύστημα διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο προέβη ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο κ. Χάνκοκ συμμετείχε σε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από τις αναφορές ότι πολλοί πολίτες με συμπτώματα του ιού δε βρίσκουν διαθέσιμες μονάδες για τη διενέργεια των τεστ, παρά τις προτροπές και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι πλέον όλοι μπορούν να εξετάζονται. Πολλοί δε καταγγέλλουν ότι καλούνται να ταξιδέψουν πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να υποβληθούν σε εξέταση.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι παρά τη δεδηλωμένη δυνατότητα διενέργειας 350.000 τεστ την ημέρα, στις αρχές του μήνα γίνονταν μόνο περίπου 62.000 τεστ ημερησίως.

Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για κορεσμό σε αρκετά διαγνωστικά εργαστήρια λόγω πολύ αυξημένης ζήτησης. Οι υπεύθυνοι ορισμένων εργαστηρίων, ωστόσο, λένε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι θα απαιτηθούν «εβδομάδες» για να επιλυθεί πρόβλημα και αποκάλυψε ότι θα πρέπει ξανά να αρχίσει να γίνεται διαλογή των ενδιαφερομένων για τεστ πολιτών, ώστε να δίνεται προτεραιότητα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Η αντιπολίτευση επέκρινε τον κ. Χάνκοκ διότι «δεν αξιοποίησε» τη σχετικά ήρεμη περίοδο του καλοκαιριού ώστε να επεκτείνει τις δυνατότητες διενέργειας διαγνωστικών τεστ ενόψει του ανοίγματος των σχολείων και της επιστροφής περισσότερων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων υπονομεύεται καθώς ακόμα και γιατροί ή νοσηλευτές που τίθενται σε απομόνωση λόγω συμπτωμάτων του κορωνοϊού απέχουν από τα καθήκοντά τους περισσότερο από όσο χρειάζεται διότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεστ.

Πηγή

About skaigr