Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βρετανία: Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 

Βρετανία: Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 

Απροσδόκητη ενίσχυση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Απρίλιο, μια ώθηση που προήλθε από την αύξηση της ζήτησης για καπνό και αλκοόλ, σε ένα μήνα ωστόσο κατά τον οποίο το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό ιστορικό ρεκόρ, εξαιτίας της αθρόας ανόδου του κόστους διαβίωσης. 
Ενάντια στις προβλέψεις που έκαναν λόγο για επέκταση της συρρίκνωσης των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2%, μετά το -1,2% του Μαρτίου, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) έδειξαν ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε άνοδο 1,2%. 

Σε ετήσια βάση ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν στο -4,9%, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή από τον Ιανουάριο του 2021. 
Oι πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 2,9% τον Απρίλιο, ωθούμενες σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη ζήτηση για καπνό, αλκοόλ και γλυκίσματα. 

Όπως εξηγεί η στατιστικολόγος της ONS Χίδερ Μπόβιλ, η αύξηση της ζήτησης για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ήρθε ως απόρροια του γεγονότος ότι οι πολίτες μείωσαν τις εξόδους τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. 
Παράλληλα όπως προσέθεσε, ικανοποιητικές ήταν οι διαδικτυακές πωλήσεις ρούχων, από τη στιγμή που οι Βρετανοί προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και για γάμους. 
Ωστόσο ξεχωριστή έκθεση της εταιρείας έρευνας αγορών GfK, έδειξε ότι ο δείκτης που μετρά το καταναλωτικό κλίμα, υποχώρησε περαιτέρω στο -40, από -38, καθώς οι Βρετανοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την αύξηση του κόστους διαβίωσης. 
Κι άλλωστε πως να μην είναι, όταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 9% και σε υψηλό 40 ετών, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ακόμη περισσότερη επιτάχυνσή του στο 10% στη διάρκεια του 2022. 
«Με τις πιέσεις των τιμών να επιμένουν για το υπόλοιπο του έτους, τα νοικοκυριά μάλλον να αντισταθμίσουν τις δαπάνες τους για τα μη απαραίτητα προϊόντα, κάτι που θα φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Ντέιβιντ Μιουρ. 
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Σε ιστορικό χαμηλό η επάρκεια των αποθεμάτων των αγαθών
Βρετανία: Αιφνιδιαστική συρρίκνωση της οικονομίας
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview