Home / Ειδήσεις / Βουλή: Προς συζήτηση και ψήφιση τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας

Βουλή: Προς συζήτηση και ψήφιση τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ζήτησαν οι θεσμοί μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου.

Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) αναμένεται να αρχίσει σε λίγη ώρα, ενώ μετά το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα -ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα- και αναμένεται να υπερψηφιστεί με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).
Η κοινή συνεδρίαση των μελών των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, ώστε μετά να συνταχθεί η εισηγητική έκθεση, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ώς τα μεσάνυχτα, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί για τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, και εάν θα υπάρξουν περισσότερες διαρροές απ’ ότι στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.

Ήδη τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν, ζητούν απόσυρση της συμφωνίας και προτείνουν ως επιλογή την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, εάν στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει επιλέξει να μην προεδρεύσει προκειμένου να λάβει τον λόγο ως βουλευτής -όπως συνέβη και στη συζήτηση την περασμένη Παρασκευή.

Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Ομάδων

Μόλις ολοκληρωθεί η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, και πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια, θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΡΥΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500012590#ref=latestarticles

About Panos Dreamer