Home / Προτεινόμενα / ΒοΕ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

ΒοΕ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η κίνηση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία δεν συνιστά απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βρετανίας, όπως διεμήνυσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) σήμερα Τετάρτη διά στόματος του επικεφαλής της, καθώς όπως τόνισε η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στη Ρωσία είναι περιορισμένη. 
Παράλληλα, ο Άντριου Μπέιλι εμφανίσθηκε εφησυχαστικός αναφορικά και με τις ανησυχίες ότι μια πιο σκληρή απάντηση προς τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. «Η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν πιστεύω ότι η άποψη ότι οι κινήσεις αυτές θα είναι κάπως καταστροφικές για το Λονδίνο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο έχουν υπόσταση», ξεκαθάρισε ο Μπέιλι κατά την ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο.  

Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της ΒοΕ, έρχονται την ίδια ημέρα κατά την οποία το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι στις αγορές αναστέλλεται η πώληση ρωσικού χρέους. 
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, «είμαστε ξεκάθαροι ότι θα περιορίσουμε την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές. Δεν θα επιτρέπουμε στη ρωσική κυβέρνηση να εκδίδει δημόσιο χρέος στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

Παράλληλα, όπως προσέθεσε μιλώντας στην τηλεόραση του Sky, «σε περίπτωση που γίνει κανονική εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν πιο σκληρές κυρώσεις σε σημαντικούς ολιγάρχες, σε σημαντικούς οργανισμούς στη Ρωσία, κάτι που θα περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δυτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να αποτραπεί η πώληση ρωσικού χρέους θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη νομική ρύθμιση, κάτι που θα πρέπει να γίνει και για την εκκαθάριση των συναλλαγών. 
Ωστόσο, με τα συναλλαγματικά της αποθέματα στα 630 δισ. δολάρια (τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο) και την τιμή του μπρεντ σε υψηλό επτά μηνών πλησίον των 97 δολαρίων το βαρέλι, επί του παρόντος η Ρωσία δεν δείχνει ότι μπορεί να χρειασθεί να εκδώσει χρέος σε ξένο νόμισμα. 
moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview