Home / Ειδήσεις / Βιέννη: Διάσκεψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό

Βιέννη: Διάσκεψη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό

Σκληραίνει τη στάση της η Αυστρία

Βιέννη
Μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα, που ισχύουν από την Παρασκευή και τα οποία προκάλεσαν την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Όπως ανακοινώθηκε  την Κυριακή από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Λεπτομέρειες για τη Διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές της εβδομάδας, ενώ έγινε γνωστό πως σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ.

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα για μη τήρηση των δεσμεύσεών της και απειλούν με αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται, επίσης, υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων, που από την περασμένη Παρασκευή είναι στους 80 και 3.200 αντίστοιχα.

Παράλληλα, υποστηρίζουν κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές ότι θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

Η επιστολή προς τον Αβραμόπουλο

Ευθεία προειδοποίηση για κλείσιμο συνόρων απηύθυνε με επιστολή της στον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνούσε να αναβάλει έως τις 6 Μαρτίου τις όποιες αποφάσεις για το προσφυγικό.

Στην εν λόγω επιστολή με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2016, όπως αποκάλυψε το Mega, η Αυστριακή υπουργός ανακοίνωνε ότι μέχρι να βρει η Ευρώπη κοινή λύση, η Βιέννη θα ασκήσει τη δική της πολιτική στα εξωτερικά της σύνορα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αφού η ευρωπαϊκή λύση δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, η Αυστρία πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χειριστεί τα μεταναστευτικά ρεύματα και να αντιμετωπίσει την δυσανάλογη και έντονη πίεση στο μεταναστευτικό σύστημα και στο σύστημα απόδοσης ασύλου. Εντούτοις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Αυστρία λαμβάνει μέτρα που είναι συμβατά με τη Συνθήκη της Γενεύης, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ευρωπαϊκή χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis