Home / Ειδήσεις / Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παραποιεί την πραγματικότητα

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση παραποιεί την πραγματικότητα

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους εταίρους στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύεται εσωτερικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ και ταυτοχρόνως παραποιεί την πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ημερίδα του Κύκλου Ιδεών, «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η χώρα υποβαθμίζεται, η χώρα ηττάται. Κάθε ημέρα που περνά, τα πράγματα γίνονται χειρότερα και αποδυναμωνόμαστε μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που είναι ακόμη ρευστοί και αδιαμόρφωτοι».

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης από την Ώρα Αποφάσεων, ο καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης, οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Διακουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Κατερίνα Μπατζελή, Νάντια Γιαννακοπούλου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι πρώην βουλευτές Κ. Σπηλιόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη και Λάζαρος Λωτίδης, και από το Ποτάμι οι Γιάννης Μεϊμάρογλου και Δημήτρης Τσιόδρας, όπως επίσης και πανεπιστημιακοί, πρώην και νυν διπλωμάτες και πρώην στελέχη της Κομισιόν.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αν δεν παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εάν τεθεί ξανά σε αμφισβήτηση αυτό, φυσικά δεν θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, θα βρεθεί λόγω περιδίνησης, όχι έξω από την ευρωζώνη, έξω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνολικά. Άρα, ο στόχος της παραμονής στην πρώτη ταχύτητα, δεν είναι ρητορικός, ούτε βολονταριστικός, είναι διαβολεμένα πρακτικός, επείγων, συγκεκριμένος και εθνικός, και αυτό έχουμε να κάνουμε». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λυθεί το παιχνίδι της νομιμοποίησης, δηλαδή αυτή η συνεχής μετάθεση και αντιμετάθεση ευθυνών για οτιδήποτε έχει πολιτικό κόστος μεταξύ εθνικής κυβέρνησης, εθνικού πολιτικού συστήματος και ευρωπαϊκού κατεστημένου. Αυτό είναι ένα συνεκτικό σχέδιο που βγάζει νόημα για την Ελλάδα, βγάζει νόημα για κάθε ευρωπαϊκή κοινωνία, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα κρίσιμα θέματα θα τα προσεγγίσουμε με μία πολιτική ευθύτητα και ειλικρίνεια, χωρίς την αυταρέσκεια ενός λόγου που είναι απλά διεκπεραιωτικός».

Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε ως «φενάκη» την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, για να λύσει τα προβλήματα που γενιούνται «μέσα σε όλο αυτό το τοπίο το οποίο είναι ρευστό και δύσκολο, με ειδικούς καταναγκασμούς γιατί είναι δανειζόμενη, γιατί παρακαλά να δει τι θα γίνει με την αξιολόγηση, με ένα τέταρτο δάνειο, με τη διασφαλισμένη επάνοδό της στις αγορές υπό όρους και προϋποθέσεις, με τις πρόσφατες παραμετρικές αλλαγές του χρέους, με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Μιλώντας γενικότερα για τα 60 χρόνια της Ε.Ε., ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η πορεία της όλα αυτά τα χρόνια ήταν επιτυχημένη, γιατί επικράτησε ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδος, αν και είναι δύσκολο να αναδειχθεί η συνεισφορά κάθε χώρας μέλους. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αναδεικνύονται τα μεγάλα ζητήματα του τρόπου που συγκροτήθηκε, και πως η Διακήρυξη που υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρώμη το περασμένο Σάββατο, δεν συνιστά απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο για να βγει από τη κρίση.

Στην ημερίδα παρέμβαση έκανε και η Άννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που προκρίνεται δεν αφορά τον μέχρι σήμερα διαχωρισμό Βορρά-Νότου αλλά προσδιορίζεται στις χώρες της Δυτικής με εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην ημερίδα αναδείχθηκαν ως άξονες του σημερινού προβλήματος στην Ε.Ε, ο τρόπος συγκρότησής της και οι αναταράξεις του ευρώ, το πώς προχωράει στην επόμενη δεκαετία με την κρίση να καραδοκεί – η ανάγκη και οι προτεραιότητες για περισσότερη Ευρώπη, καθώς και η θέση και προοπτική της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Ομιλητές ήταν η Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Νομικής και συγγραφέας, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Παγουλάτος και Πάνος Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκάς Τσούκαλης, ο Τάκης Αναστόπουλος, αντιπρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Παναγιώτης Δουδωνής, υποψήφιος διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος του PES Greece, ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ο Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος και αναλυτής και ο Αντώνης Τριφύλλης, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΔιαΝΕΟσις, πρώην στέλεχος της Ε.Ε..

About Andreas Chondros