Home / Προτεινόμενα / ΒΔ Ευρώπη: Σε ναδίρ τα αποθέματα ντίζελ την Άνοιξη

ΒΔ Ευρώπη: Σε ναδίρ τα αποθέματα ντίζελ την Άνοιξη

 

 

Τα αποθέματα ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη θα υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τουλάχιστον 12 ετών στην αρχή της Άνοιξης, σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.
Τα αποθέματα ωστόσο αναμένεται να αυξηθούν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, προτού αρχίσει η πτωτική πορεία τους. Το Μάρτιο ωστόσο θα βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, με βάση τα στοιχεία που παρακολουθεί η εταιρεία από το 2011. 

Με την Ε.Ε. να προετοιμάζεται για μείωση των εισαγωγών δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στις αρχές Φεβρουαρίου, γίνεται αντιληπτό ότι η ήδη σφιχτή προσφορά κινδυνεύει να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Τα αποθέματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα ισχυρό «μαξιλάρι» σε όποια διαταραχή και όταν αρχίσουν να μειώνονται επικίνδυνα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη ανατάστωση στην αγορά. 

Τα αποθέματα ντίζελ πρώτα θα αυξηθούν και μετά θα μειωθούν
Οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη αύξηση τους επόμενους μήνες

Wood Mackenzie data, compiled by Bloomberg

Τα χαμηλότερα αποθέματα σημαίνουν και υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια πετρελαίου, δίδοντας κίνητρο στους ευρωπαίους οπερέιτορς να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους, αναφέρει ο James Burleigh, αναλυτής της Wood Mackenzie. Ως αποτέλεσμα, η ημερήσια ποσότητα διύλισης αργού στις μονάδες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα αυξηθεί κατά 420.000 βαρέλια αυτό το μήνα, φθάνοντας τα 6,14 εκατομμύρια. 
«Αναμένουμε ότι η υψηλότερη παραγωγή θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τα ισχυρά καθαρά περιθώρια ρευστότητας, παράμετρος που θα συμβάλει στην αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης/ντίζελ κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Δεκεμβρίου», προσθέτει ο Burleigh. 
Άλλωστε με την Ρωσία να παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντίζελ της Ευρώπης δια θαλάσσης, δεν αναμένεται κάποια απότομη μείωση των αποθεμάτων έως τα τέλη του χειμώνα. 
Μέρος του προβλήματος διαθεσιμότητας ντίζελ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έγκειται στη διάρθρωση των αγορών προθεσμιακών συμβολαίων, η οποία αποθαρρύνει την αποθήκευση, καθώς οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την ίδια ημέρα σε καλύτερη τιμή από το να κρατήσουν τις ποσότητες για να τις πωλήσουν σε μελλοντική ημερομηνία. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
Τι συμβαίνει με το ντίζελ: Το βρόμικο καύσιμο που έγινε περιζήτητο
Ε.Ε.: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης
Πότε θα επιστρέψει η επιδότηση στο ντίζελ – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview