Home / Οικονομία / Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί θα έχουμε συμφωνία

Βαρουφάκης: Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί θα έχουμε συμφωνία

Χωρίς συμφωνία δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στο CNN. Προέβλεψε πάντως ότι το σχετικό deal θα κλείσει και η Ελλάδα θα πληρώσει το ταμείο.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν αφού αυτό ήταν βασισμένο στην αρχή ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές.

Ωστόσο μετά από ερώτηση αν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι αυτό δεν συμβαίνει. «Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».

«Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις μας, εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα» πρόσθεσε. Κάλεσε, δε, τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ «να μας συναντήσουν στο 1/4 το δρόμου».

Όσον αφορά τέλος αν οι συντάξεις είναι η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών είπε: «είναι μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα που γνώρισε χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη» είπε.

About totritomati