Home / Ειδήσεις / Α. Τσίπρας: Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις

Α. Τσίπρας: Θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις

Θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουμε πίσω τα δανεικά που πήραμε, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ευρωβουλευτές, που στη σημερινή ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν στο βάρος που έχουν επωμιστεί οι δικές τους χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και ότι προσδοκά μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Έτσι μόνο η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ’ όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

«Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας εξάλλου σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει με ποιον τρόπο θα βρίσκει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει δημοσιονομικούς στόχους.

«Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κόψει το επίδομα των χαμηλότερων συντάξεων, το ΕΚΑΣ, προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας για να υπογραμμίσει: «Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική. Ό,τι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Και οι δεσμεύσεις μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να έχουμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, οι δεσμεύσεις μας αυτές είναι δεδομένες. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής, της επιλογής των βαρών».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μπροστά σε μία κρίσιμη στιγμή, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, έχουν την δυνατότητα και ενώνουν τις δυνάμεις τους.

«Προχθές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του οποίου αύριο θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

πηγή απε μπε

About m bonsu