Home / Διεθνή / Α. Μέρκελ: Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις

Α. Μέρκελ: Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις

«Αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες για διαπραγματεύσεις», επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, αλλά τόνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει το δημοψήφισμα. Επισήμανε δε ότι «αν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου», αλλά εξ όσων γνωρίζει, «δεν υπάρχει νέα κατάσταση».

«Χρειαζόμαστε μία κατάσταση, η οποία θα επιτρέπει ευρείες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έγινε σε άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και, ερωτηθείσα σχετικά με την προσωπική της σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες. Η προσωπική μας σχέση δεν έχει διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά μπορούν και οι άλλες 18 χώρες να έχουν τη δική τους θέση για το θέμα. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μιλήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει διάσταση απόψεων με την γαλλική κυβέρνηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφορά απόψεων σχετικά με το ότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ».

Σεβαστή αλλά «λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα έκανε το ίδιο. Απηύθυνε δε έκκληση να μην γίνει το δημοψήφισμα ένα «ντέρμπι» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του κ. Τσίπρα. «Να μην κάνουμε αυτό το λάθος», δήλωσε και σημείωσε ότι στην Ευρώπη η συμβίωση έχει τις δυσκολίες της, αλλά αν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

πηγή απε μπε

About m bonsu