Home / Ειδήσεις / Αύξηση της στρατιωτικής θητείας μελετούν στο Πεντάγωνο

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας μελετούν στο Πεντάγωνο

Να διακόψουν τις αναβολές τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και να καταταγούν, επιθυμούν πολλοί νέοι Έλληνες, αλλά ο Στρατός αδυνατεί να τους δεχτεί, σημείωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, ο οποίος, αναφερόμενος στις μεγάλες δυσκολίες που περνά αυτή την περίοδο ο Στρατός Ξηράς, είπε χαρακτηριστικά ότι το Σώμα οφείλει τη μαχητική ικανότητά του στα μέλη και στελέχη του που «έχουν σηκώσει τα μανίκια και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες».

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δυσκολίες στις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν ούτε καν στολές για να δοθούν στους νεοσυλλέκτους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο αντιστράτηγος Τελλίδης είπε ακόμα ότι και μεγάλος αριθμός αποστράτων (για παράδειγμα, σε βαθμό λοχαγού κ.ο.κ.), που είχαν παραιτηθεί, ζητούν πλέον να ξαναγυρίσουν στο Στρατό. Παρά τα προβλήματα πάντως, εμφανίστηκε κάπως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι χάρη στα αποθέματα που διαθέτει ο Στρατός, αλλά και στον «πατριωτισμό» μελών και στελεχών του, διαθέτει υψηλή διαθεσιμότητα σε μέσα και σε οπλικά συστήματα, με εξαίρεση κάποιους τομείς. «Φτιάχνουν πράγματα που κάνουν σαράντα χιλιάδες, ενώ, για να τα αγοράσουμε, θα έπρεπε να πληρώσουμε εξακόσιες χιλιάδες», είπε για τη δουλειά που κάνουν τεχνικοί και εργαστήρια του Στρατού για να συντηρήσουν τα οπλικά συστήματά του.

Σκέψεις για μικρή αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Ο αρχηγός ΓΕΣ επέμεινε ότι έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε πως «ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος αλλαγών» στις Ε.Δ. και είπε ότι κάποια πρώτα βήματα, όπως σύμπτυξη στρατιωτικών μονάδων, θα γίνουν έως το επόμενο καλοκαίρι. Στο ίδιο πλαίσιο, παρατήρησε ο αντιστράτηγος Τελλίδης υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των ηγεσιών των τριών γενικών επιτελείω για μικρή αύξηση της θητείας. Επιπλέον, αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι στο υπουργείο Αμύνης γίνονται σκέψεις να θεσπιστεί η εθελοντική κατάταξη των γυναικών, περιορίστηκε να πει ότι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να καλύψουν κάποιες θέσεις. Επισήμανε, ακόμα, το μεγάλο κόστος των αεροδιακομιδών ασθενών, που φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»ο αντιστράτηγος Τελλίδης τάχθηκε ανοιχτά κατά της εμπλοκής του Στρατού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος, αλλά υποστήριξε ότι ακόμα και για το ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει ο Στρατός θα πρέπει να ενισχύεται με τα σχετικά κονδύλια, διότι το ΓΕΣ δεν διαθέτειτα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είπε χαρακτηριστικά ότι μόνο για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι και μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 δαπανήθηκαν 120.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.sport-fm.gr/article/mikri-auksisi-tis-stratiwtikis-thiteias-meletoun-sto-pedagwno/3116702

About basilis progressive