Home / Οικονομία / Αύξηση συντάξεων: Στο 7,5%-7,6% από το 2023

Αύξηση συντάξεων: Στο 7,5%-7,6% από το 2023

Αυξήσεις της τάξης του 7,5%-7,6% υπολογίζουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο ότι θα δοθούν στις συντάξεις τον επόμενο χρόνο, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση για 7%, λόγω αντίστοιχης αναθεώρησης και της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο Open ότι ο πληθωρισμός φέτος θα τείνει προς το 10%, έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού για 8,8%. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, εξάλλου, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 5,3%. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρουν οι μέχρι στιγμής αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού έως τις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή. Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των συντάξεων, που θα δοθούν το 2023, με βάση τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022, θα είναι της τάξης του 7,5%-7,6%.

Για τον προϋπολογισμό, αυτό το μέγεθος συνεπάγεται μια επιβάρυνση της τάξης των 820-830 εκατ. ευρώ, αναφέρει πηγή του οικονομικού επιτελείου. Οι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν, επιπλέον, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίμονος και το 2023. «Θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό φέτος –εκτιμούμε πως θα τείνει προς το 10%– κι έναν πληθωρισμό που θα είναι επίμονος και την επόμενη χρονιά», είπε, προσθέτοντας ότι ναι μεν το 2023 θα έχουμε συρρίκνωση του πληθωρισμού, αλλά αυτός θα προστεθεί στη φετινή αύξηση. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλεπόταν πληθωρισμός 3% για το 2023. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, που ανακοίνωσε προχθές η Eurostat, δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για αποκλιμάκωσή του.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης επιτρέψει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, είναι πιθανό να επιλέξει η κυβέρνηση τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε χαμηλότερο επίπεδο και όχι τη διανομή του, με μορφή νέων ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εκπλήξουμε ευχάριστα τις αγορές», αναφέρει πηγή του οικονομικού επιτελείου. Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος.
Σχετικά, ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε χθες την πιθανότητα να υπάρξει νέος κύκλος του fuel pass, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα του diesel κίνησης. Εξήγησε ότι ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, που δρομολογούνται. Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και εν συνεχεία θα υλοποιηθεί το μέτρο. Είπε ότι η επιδότηση, μαζί με το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης έχουν κόστος 500 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα mythermansi θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και θα συνεχιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρώτη καταβολή θα γίνει στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση ρεύματος και το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview