Home / Οικονομία / Αφού η Σύνοδος Κορυφής απέτρεψε το Grexit, ο Σόιμπλε πρότεινε «μίνι Grexit» στο Eurogroup

Αφού η Σύνοδος Κορυφής απέτρεψε το Grexit, ο Σόιμπλε πρότεινε «μίνι Grexit» στο Eurogroup

Μετά το πενταετές Grexit που πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, επανήλθε και μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, προτείνοντας αυτή τη φορά ένα «μίνι Grexit», στο Eurogroup που ακολούθησε.
Όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά το πενταετές Grexit, που εξόργισε πολλούς συναδέλφους του, πρότεινε τη χρήση IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου η Ελλάδα να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της, στο Eurogroup πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο πως είναι το πρώτο βήμα για παράλληλο νόμισμα. Ο τρόπος αυτός είναι κατάλληλος μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς και μισθούς, και όχι για το εξωτερικό χρέος.

Το ΙOU είναι συντομογραφία της φράσης «I own you» που σημαίνει σου χρωστάω. Πρόκειται για ένα ένα υπογεγραμμένο έγγραφο το οποίο λειτουργεί σαν υποσχετική επιστολή για την αναγνώριση χρέους. Σε αυτό που διαφέρει με ένα γραμμάτιο είναι ότι το το IOU δεν είναι αξιόγραφο και δεν διευκρινίζει τους σχετικούς τρόπους αποπληρωμής.

Με άλλα λόγια τα IOU δεν μπορεί κανένας να τα χρησιμοποιήσει ως χρήματα και να συνδιαλλαχθεί με αυτά, αλλά πρέπει να περιμένει να του τα εξοφλήσει ο αρχικός εκδότης τους, χωρίς όμως να αναγράφεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι εισήγηση για τη χρήση IOUs είχε κάνει στο Μαξίμου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξη του.

About totritomati