Home / Ειδήσεις / Αυτόφωρο για τους υποκινητές κι αρνητές της μάσκας – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Αυτόφωρο για τους υποκινητές κι αρνητές της μάσκας – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Με συλλήψεις και ποινές φυλάκισης θα έρθουν αντιμέτωποι οι αρνητές τις μάσκες που προτρέπουν πολίτες να μην την χρησιμοποιούν.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με νέα εγκύκλιο καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να ασκούν ποινικές διώξεις και την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για περιστατικά υποκίνησης στη μη χρήση μάσκας.

Συλλήψεις και ποινές φυλάκισης για τους αρνητές

Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελέας της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητά το σχηματισμό δικογραφιών και τη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους αρνητές της χρήσης μάσκας οι οποίοι διαπράττουν το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

Πρόκειται για αδίκημα το οποίο τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή χρηματική ποινή.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του εισαγγελέα

Θα συλλαμβάνονται και θα πηγαίνουν στο αυτόφωρο όσοι δημόσια ή μέσω διαδικτύου προτρέπουν πολίτες να μην χρησιμοποιούν μάσκα. Το ίδιο ισχύει και για όσους ωθούν τους μαθητές να κάνουν καταλήψεις ή κάποιους να διοργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες για τη μη τήρηση του μέτρου.

Συλλήψεις και αυτόφωρο για όσους δημόσια ή μέσω διαδικτύου προτρέπουν στη μη χρήση μάσκας, για όσους ωθούν τους μαθητές να κάνουν καταλήψεις.

Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ξεκάθαρη για τους αρνητές της χρήσης μάσκας.

«Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας».

Για όσους δεν φορούν μάσκα για παράδειγμα στα ΜΜΜ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ ενώ μπορεί να κινηθεί και ποινική διαδικασία σε βάρος τους για παράβαση του νόμου που αφορά τη μη τήρηση των μέτρων που έχει επιβάλει η πολιτεία για την πανδημία του κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές λόγω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Πηγή

About ingr