Home / Γενικές ειδήσεις / Αυτοέλεγχος: Πώς να παρακάμψετε την έντονη επιθυμία και παρόρμηση!

Αυτοέλεγχος: Πώς να παρακάμψετε την έντονη επιθυμία και παρόρμηση!

Θα προτιμούσατε να είστε έξυπνος ή πειθαρχημένος ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν κατά πάσα πιθανότητα την ευφυΐα, την πειθαρχία  η τη δυνατότητα να παραιτηθούν από την άμεση ικανοποίηση για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, που στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα στοιχεία επιτυχίας.
«Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του αυτοέλεγχου είναι ότι εύκολα βελτιώνεται, σε αντίθεση με άλλα χαρακτηριστικά όπως η νοημοσύνη», λέει ο Nathan DeWall, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Συνεχίστε παρακάτω..

Δυστυχώς, το απόθεμα ελέγχου μας εξαντλείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και γίνεται έρμαιο στα νύχια της νύχτας. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαπατηθούν, ή να επιτεθούν καθώς η ημέρα προχωράει.
«Ο αυτοέλεγχος είναι μια ισχυρή πηγή δύναμης αλλά απίστευτα εύθραυστος». Μπορείτε να ελέγξετε τις παρορμήσεις, όταν είστε ξεκούραστοι, αλλά γίνεται λίγο πιο δύσκολο πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Για παράδειγμα, όταν κάνετε προσπάθεια να τρώτε υγιεινά, και βγαίνετε έξω για φαγητό με τους φίλους σας. Θα πρέπει να ξοδέψετε ενέργεια για να αντισταθείτε στο καλαθάκι με τα ζεστά ψωμάκια, όπως επίσης να παραιτηθείτε από ένα ζουμερό burger, για μια απλή σαλάτα.
«Τι συμβαίνει όταν κάποιος σας μπλοκάρει;  Έχετε λιγότερη ενέργεια που δεν βοηθά να παρακάμψετε την έντονη επιθυμία και παρόρμηση.»

Η δύναμη της θέλησης είναι όπως ένας «μυς» του σώματος που χρειάζεται εξάσκηση για να ισχυροποιηθεί. Με  πρακτική εξάσκηση αντίστασης, η ικανότητα ελέγχουν στις παρορμήσεις μας μακροπρόθεσμα βοηθά να αυξήσουμε την ενέργεια για να αντισταθούμε πιο εύκολα όχι μόνο σε ένα μπισκότο.
Αυξήσετε το αποθεματικό αντίστασης.

1. Παρακολουθείστε τη συμπεριφορά σας.
Είναι δύσκολο να κάνετε πρακτική ελέγχου του εαυτού σας, αν δεν είστε γνώστης της καθημερινής σας συμπεριφοράς και ρουτίνας. Θέλετε να χάσετε βάρος; Πρώτα θα πρέπει να γνωρίζετε τι τρώτε σε καθημερινή βάση. Θέλετε ένα υγιέστερο τραπεζικό λογαριασμό; Θα πρέπει να γνωρίζετε τις τρέχουσες συνήθειες των εξόδων σας.

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν παιδιά συχνά λένε ότι τρώνε το περίσσευμα από το πιάτο των παιδιών τους, και τσιμπολογούν συνέχεια.  Αν το κάνετε αυτό για δύο ή τρία γεύματα την εβδομάδα, προσθέτετε μερικές εκατοντάδες θερμίδες στη διατροφή και επιβαρύνετε η υγεία.
2. Υγιεινές συνήθειες.

Ένας τρόπος για να αποκτήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας, είναι να ξεκινήστε γυμναστήριο. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την παρόρμηση, να καθίσετε στον αναπαυτικό σας καναπέ, και να δείτε τηλεόραση.

Με την πάροδο του χρόνου, το γυμναστήριο γίνεται μια συνήθεια, και  θα αισθάνεστε ότι ενεργείτε αυτόματα.
Εκείνοι που τρέχουν σε μαραθώνιους δεν πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν απαιτεί αυτοέλεγχο. Απλά αισθάνονται ότι είναι φυσικό, όπως όλες  οι δύσκολες δραστηριότητες που κάποτε γίνονται ρουτίνα, και απαιτούν λιγότερη δύναμη θέλησης. Θα πρέπει να καταπολεμήσετε τον εαυτό σας και να απελευθερώσετε την πολύτιμη ενέργεια που έχετε μέσα σας για να μπορείτε να την ξοδέψετε και αλλού.
3. Καθημερινή πρακτική.

Η εξάσκηση του αυτο-ελέγχου είναι μία πτυχή της συνολικής καθημερινής δραστηριότητας που  βοηθάει σε πολλούς άλλους τομείς.
Πολλαπλές μελέτες έδειξαν ότι όταν ασκείτε έλεγχο σε έναν τομέα της ζωής σας – όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας με το χέρι που δεν χρησιμοποιείτε συνήθως- μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη δύναμη θέλησης σε άλλη περιοχή, όπως να καταστείλετε την επιθετική συμπεριφορά. Οι δύο συμπεριφορές μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές, αλλά μοιράζονται μια κοινή πηγή ενέργειας.
4. Ελέγξτε το περιβάλλον σας.

Οι βιτρίνες σχεδιάστηκαν για να παίξουν ανοικτά  και επιθετικά με την εξαντλημένη δύναμη της θέλησης. Το ταμείο είναι μακριά από τα προιόντα,για έναν λόγο.
Πριν την ολοκλήρωση της παραγγελίας έχετε κάνει πολλές επιλογές και πήρατε ερκετές αποφάσεις. Ξέρουν ότι είστε εξαντλημένοι, και ξέρουν επίσης σε ποιο σημείο βάζουν το πρόχειρο ανθυγιεινό φαγητό.
Δεν μπορείτε, φυσικά, να αλλάξετε τη διάταξη  του σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε να ελέγξετε το περιβάλλον στο σπίτι και τη δουλειά σας. Απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να αντισταθείτε σε ένα μπισκότο, αν ξέρετε ότι δεν βρίσκεται πάνω στο γραφείο σας. Έχετε ανοιχτές σελίδες με παιχνίδια στον υπολογιστή σας; Αντισταθείτε στην εκκίνηση ενός άλλου παιχνιδιού. Ακόμη και αυτό είναι μια μικρή προσπάθεια.
5. Κάντε συμβόλαιο για να αποφύγετε τη διαφωνία με τον εαυτό σας.
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι κουραστική. Παλεύοντας με την παρόρμηση να μην πάτε στο γυμναστήριο, και να σπάσετε τη συμφωνία που κάνατε με τον εαυτό σας, είναι από τις πιο δύσκολες συγκρούσεις. Ουσιαστικά οι διακαιολογίες και τα επιχειρήματα που προβάλλει ο εαυτός σας, σας βγάζουν από την εξίσωση.

6. Επίτευξη ισορροπίας.
Επειδή σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα έχουμε ένα μικρό ποσό θέλησης, είναι σημαντικό να μην την εξαντλούμε πολύ σύντομα.
* Γράψτε απλά τις υποχρεώσεις σας στο ημερολόγιο, και κατατάξτε την κάθε δραστηριότητα ανάλογα με την ενέργεια ή τον αυτο-ελέγχο που θα απαιτήσει.
* Λάβετε υπόψιν την επιπλέον ενέργεια που θα πρέπει να έχετε για την άσκηση των καθηκόντων σας.
Όταν βρίσκεστε με πολύ καλούς φίλους δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια. Αλλά όταν σας επισκέπτονται για το Σαββατοκύριακο άτομα που δεν θέλετε, αυτό  μπορεί  να είναι μια πρόκληση.
Γνωρίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε πραγματικά να ρυθμίσετε αναλόγως τον τρόπο ζωή σας.

About Andreas Chondros