Home / Διεθνή / Αυτές είναι οι χώρες που αγοράζουν μαζικά τόνους χρυσού

Αυτές είναι οι χώρες που αγοράζουν μαζικά τόνους χρυσού

Ποια χώρα έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού. Δείτε την λίστα

Ο χρυσός είναι και πάλι σε bull market για πρώτη φορά από το 2013, με τις τιμές να αυξάνονται ακόμη και αν εμφανίζουν άνοδο οι μετοχές.

Οι ράβδοι ήταν στα 1.264,25 δολάρια η ουγγιά την περασμένη Πέμπτη, το οποίο σηματοδοτεί μια άνοδο 20% από τα πρόσφατα χαμηλά του Δεκεμβρίου.

Ο χρυσός έχει ανέβει 19% φέτος, ξεπερνώντας δείκτες ομολόγων, νομισμάτων και μετοχών εν μέσω ανησυχιών πως η επιβράδυνση στην Κίνα μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία και να επιφέρει πρόσθετη τόνωση από τις κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του World Gold Council (WGC), οι κεντρικές τράπεζες προσέθεσαν 336,3 τόνους χρυσού στα αποθεματικά τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, από 252,1 τόνους που ήταν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του WGC, παρακάτω σας παραθέτουμε τις χώρες που αγοράζουν ανεξέλεγκτα χρυσό:

10. ΙΝΔΙΑ

Τόνοι χρυσού: 557.7 τόνοι

Παγκόσμιο ποσοστό στα αποθεματικά χρυσού: 5,4%

Το Νοέμβριο, ο Πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι σκέπτεται να αξιοποιήσει τα αποθεματικά του πολύτιμου μετάλλου, προκειμένου να τακτοποιήσει τη φυσική ζήτηση και τη μείωση των εισαγωγών, παρέχοντας παράλληλα εναλλακτικές προοπτικές στους ανθρώπους για τις επενδύσεις τους.

9. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τόνοι χρυσού: 612,5 τόνοι

Παγκόσμιο ποσοστό στα αποθεματικά χρυσού: 5,6%

Η ολλανδική Κεντρική Τράπεζα λέγεται ότι μετακίνησε 189 τόνους χρυσού (αξίας επτά δισ. δολαρίων) στο Άμστερνταμ. «Η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τη δυνατότητα αποθήκευσης αποθεμάτων της σε ένα κανονικό κτίριο έξω από την πόλη», αναφέρει το περιοδικό Forbes.

8. ΙΑΠΩΝΙΑ

Τόνοι χρυσού: 765,2 τόνοι

Παγκόσμιο ποσοστό στα αποθεματικά χρυσού: 5,8%

Τα αποθέματα χρυσού το 1950 στην Ιαπωνίας ήταν μόλις έξι τόνοι. Μέσα σε σχεδόν δέκα χρόνια ο χρυσός της χώρας αυξήθηκε κατά 169 τόνους. Το 2011, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε χρυσό για να δαπανήσει 20 τρισ. γιεν στην οικονομία και να ηρεμήσει τους επενδυτές από το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή.

7. ΕΛΒΕΤΙΑ

Τόνοι χρυσού: 1040.0 τόνοι

Παγκόσμιο ποσοστό στα αποθεματικά χρυσού: 6%

Το Νοέμβριο του 2014, οι Ελβετοί απέρριψαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα ανάγκαζε την Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει τα αποθεματικά χρυσού στο 20%.

Δείτε τις υπόλοιπες εδώ

Πηγή fortunegreece

Περισσότερα: Fortunegreece

About Vassilis Batzis