Home / Διεθνή / Αυστρία προς Τουρκία: Μετράτε τα λόγια σας για τα περί «ακροδεξιάς»

Αυστρία προς Τουρκία: Μετράτε τα λόγια σας για τα περί «ακροδεξιάς»

Διπλωματική κόντρα Βιέννης και Άγκυρας

Βιέννη
Αυστηρή ήταν η αντίδραση της Αυστρίας στην απάντηση της Τουρκίας για την πρόταση περί τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων: Στον ισχυρισμό της Άγκυρας πως η Βιέννη έχει γίνει «η πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού», ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να μετριάσει τα λόγια της».

Η Βιέννη ζητά αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία ειδικά στη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, με συχνές αναφορές πως οι «28» δεν πρέπει να «αποδεχθούν εκβιασμούς».

Η κόντρα ωστόσο είχε ξεκινήσει το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κέρν (Σοσιαλδημοκράτης) είχε καλέσει την ΕΕ να τερματίσει τις προενταξιακές συνομιλίες, λέγοντας πως το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης βρίσκεται «στη σφαίρα του αδύνατου». Η Τουρκία, είχε υποστηρίξει, έχει μεγάλες ελλείψεις στο δημοκρατικό κεκτημένο.

Αρχικά, η Άγκυρα, διά του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είχε κατηγορήσει τη Βιέννη πως μιλά «όπως η ακροδεξιά».

Την Παρασκευή, επανήλθε σε υψηλότερους τόνους ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούτσογλου: Μιλώντας στο TGRT Haber, απέρριψε συλλήβδην τις «άσχημες αναφορές» του Κερν και χαρακτήρισε την Αυστρία «πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού».

Το αυστρικό υπουργείο Εξωτερικών σήκωσε αμέσως το γάντι: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις επικρίσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών» ανέφερε εκπρόσωπος του αυστριακού ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η Άγκυρα καλείται να μετριάσει τα λόγια της, όπως επίσης και τις πράξεις της και να κάνει αυτά που της αναλογούν» ανέφερε ο αυστριακός εκπρόσωπος.

Ας σημειωθεί ότι την Αυστρία απασχολούν αρκετά αυτές τις εβδομάδες οι εξελίξεις στην Τουρκία: Αφ’ ενός θέλει να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τα προβλήματα στο προσφυγικό (η Αυστρία ήταν η προτελευταία χώρα στο διάδρομο προς Γερμανία), αφ’ ετέρου δε είχαν προκαλέσει εντονότατες συζητήσεις συγκεντρώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο σκηνικό πρέπει σίγουρα να συνυπολογιστεί το ότι η Αυστρία κινείται σε προεκλογικό κλίμα, καθώς τον Οκτώβριο θα ξαναστηθούν οι κάλπες για την προεδρία μεταξύ του ανεξάρτητου Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και του Νόρμπερτ Χόφερ από το ακροδεξιό FPÖ.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis