Home / Πολιτική / Αυστηρότερη «καραντίνα» έως 28/2 και στη Βουλή λόγω lockdown

Αυστηρότερη «καραντίνα» έως 28/2 και στη Βουλή λόγω lockdown

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Υπό το καθεστώς νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οπότε και έχει προγραμματιστεί να λήξει – εκτός απροόπτου – το νέο καθολικό lockdown στην Αττική, θα λειτουργήσει από αύριο και η Βουλή κατόπιν εισήγησης του Προέδρου, Κωνσταντίνου Τασούλα, με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η φυσική παρουσία βουλευτών κι εργαζομένων και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που ευνοεί τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η λίστα των μέτρων, που παρουσιάστηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, περιλαμβάνει τη συζήτηση και ψήφιση έως 2 νομοσχεδίων την εβδομάδα στην Ολομέλεια και με ανώτατο όριο 12 έως 18 βουλευτών με φυσική παρουσία και συμμετοχή άλλων 36 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex. Το επιτρεπόμενο πλαφόν των παριστάμενων βουλευτών στην Ολομέλεια θα αυξάνεται στους 50 μόνο στις περιπτώσεις συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Σε επίπεδο Επιτροπών, θα λειτουργούν μόνον οι Διαρκείς Επιτροπές, που σχετίζονται με το νομοθετικό έργο, οι συνεδριάσεις των οποίων θα «απλωθούν» σε 4 ξεχωριστές ημέρες και με τη φυσική παρουσία μόνο 12 βουλευτών όπως και σήμερα, ενώ οι Ειδικές Επιτροπές θα συνεδριάζουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. με εξαίρεση την Επιτροπή Δεοντολογίας για την εξέταση αιτημάτων άρσης ασυλίας που δεν έχουν συζητηθεί.  

Παράλληλα, «λουκέτο» μπαίνει μέχρι τις 28/2 στα γραφεία των βουλευτών στα περιφερειακά κτίρια της Βουλής επί των οδών Μητροπόλεως, Βουλής και Σέκερη. Η προσέλευση συνεργατών βουλευτών στο Μέγαρο της Βουλής θα μειωθεί ταυτόχρονα στο ελάχιστο δυνατό, ενώ θα μπει απαγορευτικό στους εξωτερικούς επισκέπτες.

Θα αποσταλεί επίσης επιστολή «σύστασης» προς τους Βουλευτές των περιοχών που βρίσκονται σε πολύ αυξημένη επικινδυνότητα, να μην δέχονται πολίτες στα γραφεία τους και να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για όσο διάστημα η περιοχή τους θα παραμένει σε περιοριστικό καθεστώς.

Σε επίπεδο υπαλλήλων της Βουλής, η δια ζώσης εργασία θα περιοριστεί κυρίως στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού έργου, ενώ θα αυξηθεί η τηλεργασία του προσωπικού των λοιπών υπηρεσιών, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο πρόκειται να γίνει επίσης εκ νέου απολύμανσης στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των 820 μοριακών τεστ που έγιναν το προηγούμενο διήμερο.

Πηγή

About skaigr