Home / Διεθνή / Αυστηρούς ελέγχους στους πρόσφυγες ψήφισαν στη βουλή των ΗΠΑ παρά τις πιέσεις του Ομπάμα για το αντίθετο

Αυστηρούς ελέγχους στους πρόσφυγες ψήφισαν στη βουλή των ΗΠΑ παρά τις πιέσεις του Ομπάμα για το αντίθετο

Με σχεδόν ομόφωνη στήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς και 47 Δημοκρατικούς να αψηφούν τον Μπαράκ Ομπάμα η Βουλή των Αντιπροσώπων ύψωσε υψηλότερα τείχη στην υποδοχή Σύρων και Ιρακινών προσφύγων στις ΗΠΑ στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Παρά την απειλή Ομπάμα για βέτο, οι βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας πριν εγκριθεί η υποδοχή οποιουδήποτε πρόσφυγα -διαδικασία η οποία επί της ουσίας οδηγεί στην αναστολή του προγράμματος υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων το 2016.

Το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 289 ψήφους υπέρ έναντι 137 στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των αντιπροσώπων και πλέον παίρνει το δρόμο για τη Γερουσία. Συνολικά 47 από τους 188 βουλευτές των Δημοκρατικών έσπασαν την γραμμή του Λευκού Οίκου, σε μία ψηφοφορία-χαστούκι για τον Αμερικανό πρόεδρο. Καταψήφισαν 135 Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν το νομοσχέδιο περάσει και από την Γερουσία. Όμως εάν οι σημερινοί αριθμοί (πλειοψηφία δύο τρίτων) συγκεντρώνονταν και στα δύο σώματα του Κογκρέσου σε ψηφοφορίες μετά την κατάθεση βέτο, τότε το προεδρικό βέτο θα μπορούσε να παρακαμφθεί. Υπόθεση όχι πιθανή καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία είναι ισχνότερη.

Το σχέδιο νόμου αυστηροποιεί σε τέτοιο βαθμό την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ελέγχου για την υποδοχή προσφύγων (σήμερα κρατά 18 μήνες) που επί της ουσίας οδηγεί στην αναστολή του προγράμματος υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Βάσει του σχεδίου νόμου, απαιτείται ο γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας, ο αρχηγός του FBI και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας να πιστοποιούν έκαστος ότι ο κάθε πρόσφυγας δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια πριν του επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον Λευκό Οίκο, το νομοσχέδιο προωθεί τη λήψη «αχρείαστων» και «ανεφάρμοστων» μέτρων από το κράτος, που θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υποδεχθούν ευάλωτους πρόσφυγες, ενώ δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια των Αμερικανών.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500040666#ref=latestarticles

About basilis progressive