Home / Γενικές ειδήσεις / Ασυνόδευτα παιδιά σε διαδικασία επανένωσης με τις οικογένειές τους

Ασυνόδευτα παιδιά σε διαδικασία επανένωσης με τις οικογένειές τους

Η Δωροθέα Λοΐζου είναι ψυχολόγος και στο παρελθόν έχει ασχοληθεί επαγγελματικά και ερευνητικά με την ενδοοικογενειακή βία, την πρόληψη των εξαρτήσεων και την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά. Τους τελευταίους μήνες ασχολείται επαγγελματικά με μια ακόμα πιο δυνατή εμπειρία: τη φροντίδα ασυνόδευτων ανηλίκων τρίτων χωρών ως μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, προγράμματος που εκπονεί η ΜΕΤΑδραση.

Το Δίκτυο Επιτροπείας λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την προστασία και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση των βασικών αναγκών τους. Η Δωροθέα είναι μία από τους δώδεκα κοινωνικούς επιστήμονες, οι οποίοι βοηθούν τους ανήλικους που μένουν σε ξενώνες, κέντρα κράτησης ή κέντρα υποδοχής σε Αθήνα, Ορεστιάδα, Σάμο και Λέσβο να κάνουν τις διαδικασίες ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης και ταυτόχρονα φροντίζουν για ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση, την υγεία και την ψυχαγωγία τους.

Η Δωροθέα έχει υπό τη φροντίδα της δύο αδελφές από το Αφγανιστάν, ηλικίας 12 και 14 ετών. Τα δύο κορίτσια βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα, όπου ταξίδεψαν μέσω της Τουρκίας. Εδώ αναγκάστηκαν να χωριστούν με την μητέρα τους και τους δύο μικρότερους αδελφούς τους. Η οικογένειά τους κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία, ενώ τα κορίτσια που έμειναν πίσω βρήκαν στέγη στον ξενώνα φιλοξενίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, στους Αγίους Αναργύρους.

About m bonsu