Home / Περιβάλλον / Αργεντινή: Συνεχίζεται η δικαστική υπόθεση αναγνώρισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ουρακοτάγκο

Αργεντινή: Συνεχίζεται η δικαστική υπόθεση αναγνώρισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ουρακοτάγκο

Η τύχη του ουρακοτάγκου Σάντρα από το ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες θα κριθεί από ένα δικαστήριο στην Αργεντινή, μετά από την αρχική απόφαση που υπαγόρευε πως το ζώο είχε το δικαίωμα σε ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ελευθερωθεί από το ζωολογικό κήπο.

Η απόφαση για το αν η Σάντρα θα εξακολουθήσει να ζει στο ίδιο ζωολογικό κήπο, όπου ορισμένοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ισχυρίζονται ότι πάσχει από κατάθλιψη, θα παρθεί από το δικαστήριο αυτό το μήνα, από τη δικαστή Ελένα Λιμπερτόρι.

Η Λιμπερτόρι καλείται να αποφασίσει το αν η Σάντρα, η οποία έχει περάσει όλη τη ζωή της σε ζωολογικούς κήπους, μπορεί να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον ή σε καθεστώς ημι-ελευθερίας σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Σάντρα, Αντρές Γκιλ Ντομίνγκεζ, έχουν ήδη καταθέσει οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου και ένας εμπειρογνώμονας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σάντρα γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Ροστόκ της Γερμανίας το 1986 και μεταφέρθηκε στην Αργεντινή το 1994, ενώ είναι γνωστή τον ντροπαλό της χαρακτήρα, περνώντας αρκετό χρόνο μέσα στο κατάλυμά της.

Σύμφωνα με ακτιβιστές αυτό αποτελεί σημάδι κατάθλιψης, ωστόσο κάποιοι άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί φυσιολογικής συμπεριφοράς για ουραγκοτάγκους.

Η Σάντρα έχει μακριά κοκκινωπά μαλλιά, ζυγίζει περίπου 50 κιλά και έχει ύψος σχεδόν 1,5 μέτρο. Οι άγριοι ουραγκοτάγκοι έχουν διάρκεια ζωής περίπου 30 με 40 χρόνια αλλά σε καθεστώς αιχμαλωσίας μπορούν να ζήσουν περισσότερο.

Η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου έχει προτείνει την αλλαγή τμημάτων του καταλύματος της Σάντρα, και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το ζώο βρίσκεται σε καλή υγεία.


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/956116/argentini-sunexizetai-i-dikastiki-upothesi-anagnorisis-anthropinon-dikaiomaton-se-ourakotagko

About admin