Home / Οικονομία / Από το νέο έτος το ξεκαθάρισμα της λίστας ανέργων – Ποιοι θα χάνουν τα επιδόματα

Από το νέο έτος το ξεκαθάρισμα της λίστας ανέργων – Ποιοι θα χάνουν τα επιδόματα

Από το νέο έτος, δηλαδήαπό τον Ιανουάριο δηλαδή του 2023 ,σύμφωνα με πληροφορίες «μπαίνει μπροστά» το project για το ξεκαθάρισμα της λίστας των εγεγγραμένων ανέργων στη ΔΥΠΑ, που θα συνοδεύεται και από την διακοπή των επιδομάτων ανεργίας. 
Οι λόγοι διαγραφής 
Ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ. Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα της ΔΥΠΑ, εάν συντάξουν μάλιστα ψηφιακό σχέδιο δράσης, θα λαμβάνουν και μπόνους 300 ευρώ. 
Επίσης, για να μπορεί να παραμείνει κάποιος στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα υπάρχει δηλαδή κόφτης εισοδήματος όμοιος μάλιστα με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή για τους άγαμους το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 14.000 ευρώ και για τους έγγαμους 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Από τον εισοδηματικό κόφτη  θα εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους.
Το bonus του 50% 
Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει  στα τέλη του έτους ή στις αρχές του νέου έτους. 
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Τρεις και έξω – Το ποινολόγιο για τους ανέργους
Άνεργοι: Ποιες επιπλέον παροχές έρχονται τους επόμενους μήνες
Ασφαλιστικές οφειλές: «Αλμυρή» η νέα ρύθμιση προς τον ΕΦΚΑ
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview