Home / Ειδήσεις / Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία διέταξε ο Πούτιν

Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία διέταξε ο Πούτιν

Αλλάζει η στρατηγική

Μόσχα
Ξεκινά η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι δυνάμεις της χώρας εκπλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό την αποστολή τους και ότι πλέον εστιάζουν στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πάντως, διατηρούνται οι αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην Λαττάκεια της Συρίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ήδη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον σύρο ομόλογό του Μπασάρ Άσαντ, προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφαση της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Συρίας συμφώνησε με την απόφαση του Πούτιν. Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το μέλλον του σύρου προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς επί ρωσικού εδάφους τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του Άσαντ κατά των τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους.

H ανακοίνωση συμπίπτει με την επανέναρξη των συνομιλιών που γίνονται στην Γενεύη για το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του CNN, ο Πούτιν επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στη Συρία, αλλά και στους υπόλοιπους παράγοντες της περιοχής ότι πρέπει πλέον να υπάρξει πολιτική λύση.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον συμβολισμό και τη συγκυρία της απόφασης Πούτιν» σημείωσε ο αμερικανός ανταποκριτής.

Στη Γενεύη, η Αντιπολίτευση χαιρέτισε τη ρωσική ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis