Home / Οικονομία / Νέα απόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Δώστε στην Ελλάδα 30 χρόνια περίοδο χάριτος για το χρέος

Νέα απόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Δώστε στην Ελλάδα 30 χρόνια περίοδο χάριτος για το χρέος

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, λόγω της καταστροφής που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αυτό αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μάλιστα, το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να δώσει περίοδο χάριτος 30 ετών στην Ελλάδα.

Η έκθεση εστάλη στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης γνώριζαν το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ από το περασμένο Σάββατο, δηλαδή πριν συμφωνήσουν στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.

«Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα από ό,τι έχει προβλεφθεί σήμερα και από ό,τι έχει προταθεί από τον ESM», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση όλου του χρέους της προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων και μιας πολύ δραστικής παράτασης των περιόδων ωρίμανσης, αναφέρει η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ.

Εναλλακτικά, τους προτείνεται να προχωρήσουν άμεσα σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν «βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα» των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση.

About admin