Home / Διεθνή / Αποκάλυψη: Η MIT ήξερε για το πραξικόπημα λίγο πριν εκδηλωθεί

Αποκάλυψη: Η MIT ήξερε για το πραξικόπημα λίγο πριν εκδηλωθεί

Νέες διαστάσεις στην τεράστια κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την στρατιωτική ηγεσία – Πώς αντέδρασε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ

H MIT, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα “Χουριέτ” επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της.

Η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα της χώρας, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας,  Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.  Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5,30 μ.μ.,  ο Φιντάν επισκέπτεται το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.Μισή ώρα αργότερα, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση  με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ  και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ. Στις 6.30 μ.μ. μετά την  εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Ανάλογη ήταν η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε αναγκαστικά νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί.

H αποκάλυψη του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ότι είχε ενημερωθεί από τις 4 μ.μ. της περασμένης Παρασκευής για το επικείμενο πραξικόπημα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), σχεδόν έξι ώρες πριν βγουν τα τανκς στον Βόσπορο, ναι μεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απέτυχε το πραξικόπημα το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για να εκδηλωθεί στις 3 τα ξημερώματα , την ίδια ώρα όμως προκαλεί ερωτηματικά…

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου, ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, αξιολόγησε τις πληροφορίες και έδωσε τις απαραίτητες εντολές για την αντιμετώπιση των στασιαστών.

Ο  Ακάρ ανέφερε ότι η ΜΙΤ ενημέρωσε τους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, τουλάχιστον έξι ώρες πριν από την έναρξή της.

Ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, ο υποδιοικητής του τουρκικού ΓΕΣ και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων  συνελήφθησαν αμέσως και κρατήθηκαν στα χέρια των πραξικοπηματιών, μέχρι την απελευθέρωσή τους το πρωί του Σαββάτου. Στο σημείο αυτό όμως προκύπτει το ερώτημα γιατί, εφόσον είχαν ενημερωθεί από την ΜΙΤ για τις κινήσεις των στασιαστών, δεν κατάφεραν να μην πέσουν στα χέρια τους…

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι “οι τρομοκράτες προδότες, μέλη της παράνομης συμμορίας της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει φωλιάσει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και η  οποία κατεστάλη στις 17 Ιουλίου”.
Το Γενικό Επιτελείο συνεχίζει καταγγέλλοντας οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της ομάδας αυτής και της συντριπτικής πλειοψηφίας του στρατού που είναι πατριώτες”, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Χουριέτ”.

Την ίδια ώρα σοκάρει ο χάρτης με τους νεκρούς του πραξικοπήματος που δείχνει τις μάχες που έγιναν την κρίσιμη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο.

Τα καθεστωτικά μέσα μιλούν για μάρτυρες και για προδότες ενώ δίνουν τον κατάλογο των νεκρών, αλλά και όσων φέρονται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται 173 πολίτες, 62 αστυνομικοί και 5 στρατιώτες που αντέδρασαν στους πραξικοπηματίες, ενώ αναφέρεται ότι 24 από τους πραξικοπηματίες σκοτώθηκαν και άλλοι 50 έχουν συλληφθεί τραυματισμένοι.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis