Home / Διεθνή / Απαγόρευση στην εισαγωγή αμερικάνικων προϊόντων επέβαλε το Ιράν

Απαγόρευση στην εισαγωγή αμερικάνικων προϊόντων επέβαλε το Ιράν

Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή όλων των αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων ενόψει της άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης μετά την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Μοχάμαντ Ρεζά Νεματζαντέχ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει για διάστημα 10 έως 15 ετών το πυρηνικό του πρόγραμμα έναντι της προοδευτικής άρσης των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την ιρανική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια.

Οι διεθνείς κυρώσεις, και κυρίως μέρος των αμερικανικών κυρώσεων, θα αρθούν ή θα διακοπούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, αφού το Ιράν θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. «Για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, είναι αναγκαίο να εμποδίσουμε την είσοδο αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων και να απαγορεύσουμε προϊόντα που συμβολίζουν την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με βάση την επιστολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, με την ημερομηνία της 21ης Οκτωβρίου και η οποία απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται «η ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής παραγωγής και απαγόρευσης των απεριόριστων εισαγωγών, και ειδικότερα της εισόδου κάθε καταναλωτικού προϊόντος που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ», σημειώνει ο υπουργός.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/93972/To-Iran-apagoreuse-tin-eisagogi-amerikanikon-katanalotikon-proionton

About basilis progressive