Home / Ειδήσεις / Αξιολόγηση και χρέος έως το Πάσχα, ο νέος στόχος της κυβέρνησης

Αξιολόγηση και χρέος έως το Πάσχα, ο νέος στόχος της κυβέρνησης

Αισιοδοξία μετά το Eurogroup

Αθήνα
Ικανοποιήση επικρατεί στην κυβέρνηση για το «πράσινο φως» του Eurogroup ώστε να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και για το σήμα που δόθηκε προκειμένου να αρχίσει σύντομα η συζήτηση για το χρέος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου σχεδιάζει τώρα να ενσωματώσει αξιολόγηση και χρέος σε ένα πακέτο έως το Πάσχα (1η Μαΐου).

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κυβερνητικός στόχος στρέφεται πλέον στην πιθανότητα το κλείσιμο της αξιολόγησης να προκαλέσει άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ως δυνατότητα να καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -εάν τελικώς κουμπώσει το καλύτερο σενάριο- να αποκτήσει ένα νέο αφήγημα και να προσβλέπει στη σταδιακή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στέλεχος της κυβέρνησης σχολιάζει πως εφόσον πράγματι το κλείσιμο της αξιολόγησης οδηγήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην απομείωση του χρέους, τότε «η Ανάσταση θα έχει έρθει πιο νωρίς» μη κρύβοντας την ικανοποίησή του για τη χθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup.
Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας όπως και το οικονομικό του επιτελείο αντιλαμβάνονται πως η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δεν σημαίνει αυτομάτως επίλυση των προβλημάτων. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τo κουαρτέτο θα ξεκαθαρίσει σύντομα την εικόνα των απαιτήσεων των δανειστών.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με σκληρούς όρους τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό, αλλά και για το Δημοσιονομικό. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να θυσιάσει.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis