Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι κάποιος αξιωματούχος βιαζόταν και προτίμησε το copy-paste: η συμφωνία για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε να περιέχει αναφορές σε τεχνολογίες του περασμένου αιώνα, όπως το πρόγραμμα πλοήγησης Netscape.

Το απίθανο λάθος εντοπίστηκε στη σελίδα 932 της συμφωνίας, κεφάλαιο που αναφέρεται στις τεχνολογίες κρυπτογράφησης. Το κείμενο κάνει λόγο για «σύγχρονα πακέτα λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Outlook, το Mozilla Mail και το Netscape Communicator 4.x».

Μόνο που τα τελευταία δύο προγράμματα έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια –η τελευταία έκδοση του Netscape Communicator κυκλοφόρησε το 1997.

Το επίμαχο απόσπασμα της σελίδας 932 (Πηγή: Hackaday)

Ακόμα, η συμφωνία προτείνει τη χρήση των αλγόριθμων κρυπτογράφησης 1024-bit RSA και SHA-1, οι οποίοι θεωρούνται σήμερα παρωχημένοι και ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οι αναχρονιστικές αναφορές εντοπίστηκαν από ερευνητές ασφάλειας υπολογισμών στις προβλέψεις για το πώς πρέπει να κρυπτογραφούνται τα γενετικά δεδομένα πολιτών όταν διαβιβάζονται από χώρα σε χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο πως κάτι δεν πήγε καλά στη σύνταξη αυτής της συμφωνίας, και μάλιστα θα τολμούσαμε να εκφέρουμε την άποψη ότι κάποιος κουρασμένος δημόσιος υπάλληλος απλά αντέγραψε και επικόλλησε αποσπάσματα από έγγραφο ασφάλειας που χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1990» σχολιάζει ο δικτυακός τόπος Hackaday.

Σύμφωνα με το BBC, χρήστες και ειδικοί ανέφεραν ότι τα επίμαχα αποσπάσματα προέρχονται από ευρωπαϊκό έγγραφο του 2008 για τις τεχνολογίες κρυπτογράφησης.

Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του BBC για σχόλιο.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις συστάσεις του κειμένου για την κρυπτογράφηση ευαίσθητων δεδομένων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο